Catalogus

Hoe kan ik me inschrijven om Daisy- of brailleboeken te lenen?

Om een Daisy- of brailleboek aan te vragen, moet je lid zijn van Luisterpunt. Inschrijven kan eenvoudig via ons online inschrijvingsformulier. Je kan ook bellen naar 02 423 04 11 (op werkdagen van 9u-12u en 13u-16u).

Je schrijft je in voor Daisy-boeken en/of brailleboeken. Voor Daisy-boeken kies je tussen online (streamen / downloaden met de Anderslezen-app) of cd’s (sturen we op met de post). Vervolgens krijg je een lenersnummer waarmee je kan inloggen in Mijn Luisterpunt, het wachtwoord is je geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Mijn Luisterpunt is het interactieve luik op de website van Luisterpunt waar je gemakkelijk wisselt tussen je boekenplank en de catalogus. Je kan er je boekenplank, je leenhistoriek en je gegevens raadplegen en wijzigen, de uitleentermijn van cd’s verlengen en meer.

Hoe zoek ik een boek in de catalogus?

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Vervolgens krijg je de zoekresultaten te zien.

Als je veel zoekresultaten krijgt, kan je filters gebruiken om te verfijnen. Die filters vind je tussen de zoekbalk en de resultaten.

· Op de computer kan je standaard kiezen uit de meest gebruikte filters, zoals materiaal – Daisy of braille –, jaar van uitgave, auteur en dergelijke. Wil je nog meer filters gebruiken, dan klik je op ‘Meer filters’.

· Op je tablet of smartphone druk je op de knop ‘Filter op’. Je krijgt dan een lijst met alle filters waaruit je kan kiezen. Nadat je een filter hebt geselecteerd, klik je op ‘Toepassen’ om terug te keren naar de resultaten.

Wil je meer in detail zoeken, klik dan op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Meer gedetailleerd zoeken’ gericht kan zoeken op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, …

Bij ‘Zoeken op genre’ kan je alle boeken zoeken die horen bij een specifiek jeugd- of volwassenengenre.

Hoe vraag ik een Daisy- of brailleboek aan?

Surf naar daisybraille.bibliotheek.be of klik in de menubalk van Mijn Luisterpunt op ‘Nieuwe opzoeking’ (als je ingelogd bent). Zoek het boek dat je wil lezen in de catalogus.

Bij elk boek in onze catalogus vind je een knop ‘Aanvragen’. Als je hierop klikt, verschijnt het boek meteen op je boekenplank (als je ingelogd bent). Dat betekent:

· dat je het meteen kan streamen / downloaden met de Anderslezen-app als je online lezer bent;

· dat we het boek op cd opsturen als je cd-lezer bent;

· dat we het brailleboek opsturen als je braillelezer bent.

Als je een wenslijstlezer bent, dan krijg je nadat je op ‘Aanvragen’ geklikt hebt de vraag of je het boek meteen wilt lezen of dat je het op je wenslijst wilt plaatsen.

Bij elk Daisy-boek vind je een kort luisterfragment. 

Hoe krijg ik alleen Daisy-boeken of alleen brailleboeken in mijn zoekresultaten?

Je kan op twee manieren te werk gaan.

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Materiaal’ (Daisy of braille).

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Vink bovenaan ‘Daisy’ of ‘braille’ aan of uit en voer je zoekopdracht uit op die pagina.

Hoe krijg ik alleen Vlaamse of alleen Nederlandse stemmen in mijn zoekresultaten?

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Stem’ in het blokje ‘Meer gedetailleerd zoeken’ ‘Vlaamse stem’ of ‘Nederlandse stem’ kan aanduiden. Voer je zoekopdracht uit op die pagina. 

Hoe vind ik boeken voor een bepaalde leeftijd?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie voor een bepaalde leeftijdsgroep, dan kan je op twee manieren zoeken.

Optie 1

Klik op 'Geavanceerd zoeken', net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Duid vervolgens de gewenste leeftijd aan in het keuzemenu.

Optie 2

Je kan ook de zoektaal gebruiken: typ ‘doelgroep’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de gewenste doelgroep. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat.

Bijvoorbeeld:

doelgroep:”vanaf 9-11 jaar”
doelgroep:jeugd
doelgroep:volwassenen

Je kan ook meteen hieronder doorklikken:
Vanaf 0-2 jaar
Vanaf 3-5 jaar
Vanaf 6-8 jaar
Vanaf 9-11 jaar
Vanaf 12-14 jaar
Vanaf 15 jaar
Volwassenen

Wil je opzoeken of we boeken van een specifieke auteur of over een specifiek onderwerp hebben voor een bepaalde leeftijdsgroep, dan kan je op twee manieren te werk gaan:

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Leeftijd’.

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Hier kan je een zoekopdracht op titel, auteur, onderwerp of oorspronkelijke taal combineren met het zoeken op leeftijd door in het keuzemenu ‘Leeftijd’ de gewenste leeftijd aan te duiden.

Hoe zoek ik naar anderstalige boeken?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie in een bepaalde taal, dan kan je op twee manieren zoeken.

Optie 1

Klik op 'Geavanceerd zoeken', net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Duid vervolgens de gewenste taal aan in het keuzemenu.

Optie 2

Je kan ook de zoektaal gebruiken: typ ‘language’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de taal. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat.

Bijvoorbeeld:
language:engels
language:duits
language:frans

Klik op ‘Zoeken’.

Je kan ook meteen hieronder doorklikken:

Engelstalige boeken
Franstalige boeken
Duitstalige boeken
Spaanstalige boeken

Wil je opzoeken of we een specifiek boek in een bepaalde taal hebben, dan kan je op twee manieren te werk gaan:

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Taal’. Kies de gewenste taal en klik op 'Toepassen'. Als die filter niet beschikbaar is, hebben we het boek enkel in het Nederlands.

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Hier kan je een zoekopdracht op titel, auteur, onderwerp combineren met het zoeken op taal door in het keuzemenu ‘Taal’ de gewenste taal aan te duiden.

Mis je een anderstalig boek in onze collectie? Laat het ons zeker weten via ons suggestieformulier. Dan bekijken we of we het boek in onze collectie kunnen brengen via onze collegabibliotheken in het buitenland.

Hoe zoek ik op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, genre, …?

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Meer gedetailleerd zoeken’ gericht kan zoeken op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, …
Bij ‘Zoeken op genre’ kan je alle boeken zoeken die horen bij een specifiek jeugd- of volwassenengenre.

Je kan ook rechtstreeks naar de uitgebreide zoekpagina surfen op geavanceerd-daisybraille.bibliotheek.be.

Een overzicht van alle inlezers vind je in deze Excel-lijst, handig als je de schrijfwijze van de naam van een inlezer wilt achterhalen.  

Hoe navigeer ik door de catalogus met een schermlezer op mijn computer?

Typ je zoekterm in de zoekbalk en gebruik de tabtoets om naar de zoekknop te gaan. Druk op enter. Je krijgt alle zoekresultaten en landt met de focus op het aantal resultaten.

Je kan vervolgens op verschillende manieren navigeren door de zoekresultaten:

1. Met de pijltjestoetsen onder en boven doorloop je alle elementen

2. Met de h-toets doorloop je alle koppen (headers)

3. Met de cijfertoetsen bovenaan het toetsenbord (niet op het numerieke toetsenbord) doorloop je de koppen per navigatieniveau, bijvoorbeeld ‘2’ voor koppen op niveau 2, ‘3’ voor koppen op niveau 3, enzovoort.

4. Met de tabtoets spring je van link naar link op de pagina. Druk op enter om de link uit te voeren.

5. Navigeer terug door voorgaande toetsen te gebruiken terwijl je Shift ingedrukt houdt.

Dankzij de koppenstructuur kan je gemakkelijk door de catalogus navigeren. De structuur ziet er als volgt uit:

Kop 1: titel van de webpagina

Kop 2: hoofdnavigatie, zoekbalk, de filters om te verfijnen, de zoekresultaten, de sorteerknop en het menu met de links naar onze websites en nieuwsbrieven, adres en openingsuren en info over deze website

Kop 3: de boektitels

Kop 4: andere toegankelijke formaten (enkel bij een boek dat we in Daisy én braille hebben)

Alle boektitels staan dus op niveau 3. Met de 3-toets bovenaan het toetsenbord spring je zo gemakkelijk van titel naar titel. Dat is handig als je bijvoorbeeld zoekt op een bepaalde auteur en snel wil weten welke boeken we allemaal van hem / haar hebben. Je hoort dan enkel de titels. Met de combinatie Shift + 3-toets ga je terug in de omgekeerde richting.

Als je de tabtoets gebruikt op de resultatenpagina navigeer je op alle links. Je springt zo van de boektitel naar de auteur, naar het genre van het boek, naar de onderwerpen waarover het boek gaat, naar het luisterfragment, naar de aanvraagknop en uiteindelijk naar de titel van het volgende boek op de resultatenpagina. Met de combinatie Shift + tabtoets ga je terug in de omgekeerde richting.

Wil je echt álles horen, dan gebruik je de pijltjestoetsen boven en onder.

Waar vind ik de nieuwste Daisy-boeken of brailleboeken?

Klik in het hoofdmenu op ‘Nieuwe Daisy-boeken’ of 'Nieuwe brailleboeken’. Je krijgt dan de boeken te zien die de laatste drie maanden in onze collectie zijn gekomen.

Als je op de computer surft, vind je het hoofdmenu boven de zoekbalk. Als je een smartphone of tablet gebruikt, vind je het – openklapbare – menu rechtsboven.  

Hoe zoek ik op ‘oorspronkelijke uitgever’?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie van een bepaalde uitgever, dan gebruik je best de zoektaal: typ ‘uitgever’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de uitgever. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat. Bijvoorbeeld:

uitgever:clavis
uitgever:“uitgeverij vrijdag”

Klik op ‘Zoeken’.

Ik mis een boek in Daisy of braille in de collectie. Kan ik dat aanvragen?

We vinden het enorm belangrijk dat je als lezer van Luisterpunt de boeken kan lezen die je graag wil lezen. Laat het ons zeker weten als je een boek in Daisy of braille mist. Dat kan eenvoudig via ons suggestieformulier. Je kan ons ook altijd bellen of een e-mail sturen (02 423 04 11 – info@luisterpuntbibliotheek.be). Dan bekijken we of we het boek kunnen omzetten of in onze collectie brengen via onze collegabibliotheken in het buitenland.

Zoeken als een pro: hoe werken met de zoektaal van de catalogus?

Tijdens het zoeken krijg je filter- en sorteeropties te zien die je eenvoudigweg kunt aanklikken. Als je dat wenst kun je echter volledig zelf een voorgefilterde zoekopdracht ingeven in het zoekvak. Hieronder vind je een overzicht van de zoekindexen die je kunt gebruiken.

Alle zoektermen zijn ook te combineren met de booleaanse operatoren AND, OR, NOT (bv format:boek AND dateacquired:now-1m NOT subject:romans) Bevat de gebruikte waarde een spatie dan dien je met aanhalingstekens te werken (bv niet author:Doris Lessing maar author:"Doris Lessing").

Vervolgens kun je ook het resultaat op een andere manier sorteren. Standaard worden ze namelijk weergegeven in volgorde van relevantie. Om volgens jaar van uitgave te sorteren, kan je de parameter &hardsort=year meegeven in de URL, bijvoorbeeld: /catalogus?q=dateentered:now-2days&hardsort=year 

Zoekvragen met codes kunnen ook gecombineerd worden. Lees daarvoor het artikel over Gecombineerde zoekvragen.  
 

Zoekindexen

author:
author:"Doris Lessing"
Auteursnaam, hoeft niet de volledige naam te zijn

title:
title:"harry potter en de vuurbeker" 
Titel of een deel ervan

subject:
subject:Berlijn
Onderwerp / thema

format:
format:krant
Mogelijke waarden: boek, krant, tijdschrift, artikel uit tijdschrift, cd, dvd, fundel, ...
Zie ook onder "Wat?" op de homepagina van de catalogus
*format:e-boek = eigen e-boektitels + cloudlibrary e-boektitels
(enkel eigen e-boektitels zie index pbs-subloc of kast, enkel cloudlibrary e-boektitels zie index cloudlibrary)

cloudlibrary:
cloudlibrary:*
Enkel titels uit Cloudlibrary 
bv. cloudlibrary:* AND author:rowling

type:
type:film
Mogelijke waarden : fictie, non-fictie, muziek, film

language:
language:turks 
Publicatietaal is Turks

languageo:
languageo:turks
Originele ("o") taal is Turks (publicaties vertaald uit het Turks)

platform:
platform:"playstation 3"

doelgroep:
doelgroep:"vanaf 12-14 jaar"
doelgroep:"jeugd"
Mogelijke waarden: jeugd, volwassenen, of een specifieke leeftijdsverwoording (bijvoorbeeld: “vanaf 0-2 jaar”, "vanaf 9-11 jaar" of “vanaf 15 jaar”).
Zie ook onder "Voor wie?" op de homepagina van de catalogus

erkreadinglevel:
erkreadinglevel:"ERK A2"

uitgever:
publisher:"de eenhoorn"
Naam van de uitgever

siso:
SISO:706
SISO-code

zizocode:
zizocode:lalala
Mogelijke waarden: ZIZO-codes (Zonder Inspanning ZOeken) in Open Vlacc

level: 
level:"avi 6" 
Mogelijke waarden: Nieuwe en oude AVI-leesniveaus

utitle:
utitle:"Un ballo in maschera"
Uniforme titel

mc_code:
mc_code:J1
Code van de Vlaamse muziekclassificatie 

series:
series:Kiekeboe
series:dwarsligger
Reekstitel

nur:
nur:"623"
NUR-code (een classificatie van de uitgever) 

url:
url:stad.gent
URL waar het resultaat beschikbaar is

awards:
awards:"man booker prize"

functiecode:
Bij deze index moet je 2 argumenten opgeven.
author_relator:"trl|*" (voor bv. alle vertalers)
author_relator:"trl|Liesbeth Van Nes" (voor bv. één bepaalde vertaler)

bibno: 
bibno:2722901
"Winnend" identificerend nummer, meestal Vlacc-nummer, maar kan ook een lokale id zijn

isbn:
isbn:9789044610420

issn:
issn:10771-8179  

ean:
ean:7318599915418

uitgeversnr: 
uitgeversnr:"47715-8"

sourceid:
sourceid:HFX7489
Identificatienummer in een andere databank, bv. CDR-recordnummer

frabl:
frabl:"35A28B3E75F1ACA0"
De frabl is de code waarop verschillende edities gegroepeerd worden. Door erop te zoeken zie je alle uitgaven, die normaal samen weergegeven worden, zonder groepering als een resultatenlijst. Dit is ook de link onder "Andere uitgaves" die je bij "Ook in andere collecties" op de detailweergave van een catalogusitem terugvindt.

tracktitle:
tracktitle:”my favorite things”
Titel van een track

year:
year:2009
Publicaties uitgegeven in 2009

dateentered:now-7d
dateentered:now-7d..
Ingevoerd in de laatste 7 dagen

dateacquired:now-7d
dateacquired:now-7d
Aanwinsten van de laatste 7 dagen (enkel in lokale catalogi, niet op bibliotheek.be)

Andere mogelijkheden om een datum te vormen:
now: vandaag
d, day, days: je kan dagen optellen of aftrekken
m, month, months: je kan maanden optellen of aftrekken
y, year, years: je kan jaren optellen of aftrekken
c, century, centuries: je kan eeuwen optellen of aftrekken

Exacte datum zoeken: 
dateentered:20130624 
Ingevoerd op 24/6/2013

Datumbereiken zoeken: 
..1900: alles tot 1900
bv. alle publicaties uitgegeven na 1900: year:..1900 
2010..: alles na 2010
bv. alle aanwinsten na 2010: dateacquired:2010.. 
1990..1995:
bv. alles ingevoerd tussen (en inbegrepen) 1990 en 1995: dateentered:1990..1995

 

Zoekindexen voor bibliotheekmedewerkers

Deze indexen (PBS-specifieke indexen) zijn vooral bedoeld voor bibliotheekpersoneel. Ze doorzoeken de velden uit het plaatskenmerk. Ze bieden de mogelijkheid om één onderdeeltje van de collectie in de kijker te zetten.

De indexen zijn zo gebouwd dat ze werken per 'branch' (locatienaam). Locatienamen moeten correct gespeld worden, ze zijn meestal samengesteld uit de naam van de gemeente/naam van de locatie.

Voor WISE bibliotheken zijn de locatienamen als volgt samengesteld: provincienaam/naam van de bibliotheek/naam van de locatie' (‘naam van de locatie’ is optioneel).  De naam van de bibliotheek is meestal de naam van de gemeente maar dat is niet in alle gevallen zo. Dit kan je te weten komen door iets op te zoeken in een filiaal en vervolgens naar de URL te kijken. Bv. https://hasselt.bibliotheek.be/catalogus?branch=Bibliotheek%20Hasselt%20Limburg%2FKuringen&q=test . De naam van de bibliotheek is hier “Bibliotheek Hasselt Limburg” (%20 staat voor een spatie). Je kan dit ook altijd navragen bij onze servicedesk.
 

Als de waarden die je gebruikt spaties bevatten moet je aanhalingstekens gebruiken. Bv. sublocatie:"limburg/lommel|Tienerromans 15+ (grijs)"

Omdat de PBS-prefix binnen afzienbare tijd haar betekenis verliest t.a.v. EBS/Wise zijn reeds aliassen voorzien.  Ze worden telkens tussen haakjes vernoemd en zijn nu al te gebruiken.

pbs-barcode (of barcode):

 • zoek naar een specifiek exemplaar om het in de kijker te zetten
 • pbs-barcode: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de barcode van het gezochte exemplaar

bv. pbs-barcode: "arhus roeselare|RL6277438" (of barcode:"arhus roeselare|RL6277438")
bv. WISE:
pbs-barcode:Limburg/Lommel|11051328464 (of barcode:Limburg/Lommel|11051328464)
pbs-barcode:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276" (of barcode: "Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|11154157276")

Voor Wise werkt de index 'barcode' ook op vestigingsnummer, dus bv barcode:4530|RL636196X

pbs-loc (of vestiging):

 • toon de collectie van een bepaalde locatie van de bibliotheek
 • pbs-loc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de volledige locatiecode voor niet-WISE bibliotheken en het vestigingsnummer voor WISE bibliotheken

bv. pbs-loc:"arhus roeselare|OBRL_RLHB" (of vestiging:"arhus roeselare|OBRL_RLHB")
bv. WISE:
pbs-loc:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121" (of vestiging:"Limburg/Bibliotheek Hasselt Limburg/Kuringen|2121")

Voor Wise werkt de index 'vestiging' ook op vestigingsnummer, dus bv vestiging:4060

pbs-subloc (of kast):

 • toon de inhoud van een bepaalde sublocatie van de bibliotheek
 • pbs-subloc: combineer je met branchnaam, pipe-teken en de sublocatiecode voor niet-WISE bibliotheken en de verwoording van de kast voor WISE bibliotheken (vanaf maart 2021 zal de index ook met kascode werken)

bv. pbs-subloc:gent/hoofdbibliotheek|4F (of kast:gent/hoofdbibliotheek|4F)
bv. WISE:
pbs-subloc:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt" (of kast:"Oost-vlaanderen/Erpe Mere|Taalpunt")
pbs-subloc:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie" (of kast:"Oost-Vlaanderen/Sint-Niklaas/Nieuwkerken|Volwassenen fictie")
(*eigen e-boektitels: De meeste bibliotheken geven de eigen e-boektitels een bepaalde sublocatie of kast die verwijst naar het toestel waar ze zijn opgeslaan.  Dat maakt dat deze index dus ook van toepassing is om de eigen e-boektitels op te halen.
bv. kast:"Oost-Vlaanderen/Laarne/Hoofdbibliotheek|E-boek")

Voor Wise werkt de index 'kast' ook op vestigingsnummer, dus bv kast:"4062|VERHALENDE BOEKEN (12-14 jaar)" 

pbs-class (of rmt):

 • toon de inhoud van alles met dezelfde 'Aard van het werk/PK-genre'
 • pbs-class: combineer je met branchnaam, pipe-teken en code van de aard of RMT
      

bv. pbs-class:Antwerpen/Antwerpen|SPR (of rmt:Antwerpen/Antwerpen|SPR)
bv. WISE:
rmt:Oost-Vlaanderen/Kruisem/Kruishoutem|B2

Voor Wise werkt de index 'rmt' ook op vestigingsnummer, dus bv rmt:6320|B4

pbs-signature (of signatuur):

 • geef weer wat dezelfde signatuur heeft
 • pbs-signature: combineer je met branchnaam, pipe-teken | en de signatuur
      

bv. pbs-signature:sint-gillis-waas|738.8
            (of signatuur:sint-gillis-waas|738.8)
bv. WISE:
pbs-signature:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR
(of signatuur:Oost-Vlaanderen/Beveren|CHAR)

Voor Wise werkt de index 'signatuur' ook op vestigingsnummer, dus bv signatuur:6320|char 

pbs-zizo (of zizo):

 • toon de records met deze ZIZO-code in het plaatskenmerk. Let op: dit werkt alleen als de ZIZO-code afzonderlijk in het plaatskenmerk doorkomt (niet bij Brussel en PBS Limburg)
 • pbs-zizo: branchnaam pipe-teken en ZIZO-code
      

bv. pbs-ZIZO:lokeren|WTUIT (of zizo:lokeren|WTUIT)
bv. WISE:
pbs-zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN (of zizo:Oost-Vlaanderen/Sint-Gillis-Waas/Hoofdbibliotheek|VRKUN)

Voor Wise werkt de index 'zizo' ook op vestigingsnummer, dus bv zizo:6320|LGAGVT

taalpunt
Toon de records met deze taalpuntcode in het plaatskenmerk.
taalpunt:TJW

Mijn vraag komt niet aan bod op deze pagina.

Stuur een e-mail naar info@luisterpuntbibliotheek.be of bel naar 02 423 04 11. We helpen je snel verder!

E-boeken uitleenplatform

Op welke toestellen kan ik e-boeken ontlenen? En zijn er handleidingen?

Smartphone of tablet

Om e-boeken te ontlenen op een smartphone of tablet moet je de cloudLibrary-app installeren op je smartphone of tablet. De app is beschikbaar voor iOS (iOS 8 of recenter), Android (Android 4.1 of recenter) en ook voor de tablets (en niet de e-readers) van Amazon (Nook, Kindle Fire, Kindle Fire HD en Kindle Fire HDX).

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor tablet/smartphone apple of cloudLibrary voor tablet/smartphone android.

E-reader

Je kan de e-boeken lezen op bijna alle e-readers. Enkel de Kindle e-readers van Amazon zijn niet compatibel. Een beperkt aantal verouderde e-readers zijn ook niet bruikbaar.

In de handleiding cloudLibrary voor e-reader apple of cloudLibrary voor e-reader android wordt stap voor stap uitgelegd hoe je e-boeken via cloudLibrary op je e-reader kan plaatsen.

Computer

Om e-boeken te ontlenen via je computer ga je naar https://ebook.yourcloudlibrary.com/library/deBib/Featured en meld je je aan met je Mijn Bibliotheek-profiel. 

Meer info vind je in de handleiding cloudLibrary voor pc .

Je kan met 1 Mijn Bibliotheek-profiel e-boeken tegelijk lezen op 7 verschillende toestellen. Via de bladwijzer kan je onthouden waar je zat in het boek.

 

 

Mijn Bibliotheek

Hoe maak ik een Mijn Bibliotheek-profiel aan?

Klik op "Aanmelden bij Mijn Bibliotheek" (rechtsboven op de site) en klik op de aanmeldpagina de link "Maak een profiel aan" aan.

Mijn Bibliotheek aanmeldscherm juli 2020

 

Volg de stappen van het registratieformulier:

 1. Geef het e-mailadres op dat je wil gebruiken voor je profiel, klik "Ga verder". 
 2. Vul je bibliotheek in, klik "Ga verder".
 3. Vul je bibliotheekkaartnummer of rijksregisternummer in en je geboortedatum in het formaat jjjj-mm-dd (dus bv. 1990-02-20), klik "Ga verder".
 4. Je ontvangt een e-mail met een unieke code op het e-mailadres dat bij de bibliotheek bekend is. Kijk je spamfolder na als je de mail niet meteen in je inbox vindt. Om de koppeling te voltooien moet je deze unieke code ingeven, klik "Ga verder".
 5. Vervolledig je Mijn Bibliotheek-profiel: hier kies je een eigen wachtwoord en een gebruikersnaam. Daarmee kun je later inloggen op onze site. Klik op “Profiel aanmaken”. 
 6. Als laatste stap bevestig je je e-mailadres via de mail de je kreeg en je bent klaar!

Of bekijk het hoofdstuk over registreren: