Catalogus

Hoe kan ik me inschrijven om Daisy- of brailleboeken te lenen?

Om een Daisy- of brailleboek aan te vragen, moet je lid zijn van Luisterpunt. Inschrijven kan eenvoudig via ons online inschrijvingsformulier. Je kan ook bellen naar 02 423 04 11 (op werkdagen van 9u-12u en 13u-16u).

Je schrijft je in voor Daisy-boeken en/of brailleboeken. Voor Daisy-boeken kies je tussen online (streamen / downloaden met de Anderslezen-app) of cd’s (sturen we op met de post). Vervolgens krijg je een lenersnummer waarmee je kan inloggen in Mijn Luisterpunt, het wachtwoord is je geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Mijn Luisterpunt is het interactieve luik op de website van Luisterpunt waar je gemakkelijk wisselt tussen je boekenplank en de catalogus. Je kan er je boekenplank, je leenhistoriek en je gegevens raadplegen en wijzigen, de uitleentermijn van cd’s verlengen en meer.

Hoe vraag ik een Daisy- of brailleboek aan?

Surf naar daisybraille.bibliotheek.be of klik in de menubalk van Mijn Luisterpunt op ‘Nieuwe opzoeking’ (als je ingelogd bent). Zoek het boek dat je wil lezen in de catalogus.

Bij elk boek in onze catalogus vind je een knop ‘Aanvragen’. Als je hierop klikt, verschijnt het boek meteen op je boekenplank (als je ingelogd bent). Dat betekent:

· dat je het meteen kan streamen / downloaden met de Anderslezen-app als je online lezer bent;

· dat we het boek op cd opsturen als je cd-lezer bent;

· dat we het brailleboek opsturen als je braillelezer bent.

Als je een wenslijstlezer bent, dan krijg je nadat je op ‘Aanvragen’ geklikt hebt de vraag of je het boek meteen wilt lezen of dat je het op je wenslijst wilt plaatsen.

Bij elk Daisy-boek vind je een kort luisterfragment. 

Hoe zoek ik een boek in de catalogus?

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Vervolgens krijg je de zoekresultaten te zien.

Als je veel zoekresultaten krijgt, kan je filters gebruiken om te verfijnen. Die filters vind je tussen de zoekbalk en de resultaten.

· Op de computer kan je standaard kiezen uit de meest gebruikte filters, zoals materiaal – Daisy of braille –, jaar van uitgave, auteur en dergelijke. Wil je nog meer filters gebruiken, dan klik je op ‘Meer filters’.

· Op je tablet of smartphone druk je op de knop ‘Filter op’. Je krijgt dan een lijst met alle filters waaruit je kan kiezen. Nadat je een filter hebt geselecteerd, klik je op ‘Toepassen’ om terug te keren naar de resultaten.

Wil je meer in detail zoeken, klik dan op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Meer gedetailleerd zoeken’ gericht kan zoeken op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, …

Bij ‘Zoeken op genre’ kan je alle boeken zoeken die horen bij een specifiek jeugd- of volwassenengenre.

Hoe navigeer ik door de catalogus met een schermlezer op mijn computer?

Typ je zoekterm in de zoekbalk en gebruik de tabtoets om naar de zoekknop te gaan. Druk op enter. Je krijgt alle zoekresultaten en landt met de focus op het aantal resultaten.

Je kan vervolgens op verschillende manieren navigeren door de zoekresultaten:

1. met de pijltjestoetsen onder en boven doorloop je alle elementen

2. met de h-toets doorloop je alle koppen (headers)

3. met de cijfertoetsen bovenaan het toetsenbord (niet op het numerieke toetsenbord) doorloop je de koppen per navigatieniveau, bijvoorbeeld ‘2’ voor koppen op niveau 2, ‘3’ voor koppen op niveau 3, enzovoort.

4. met de tabtoets spring je van link naar link op de pagina. Druk op enter om de link uit te voeren.

5. navigeer terug door voorgaande toetsen te gebruiken terwijl je Shift ingedrukt houdt.

Dankzij de koppenstructuur kan je gemakkelijk door de catalogus navigeren. De structuur ziet er als volgt uit:

Kop 1: titel van de webpagina

Kop 2: hoofdnavigatie, zoekbalk, de filters om te verfijnen, de zoekresultaten, de sorteerknop en het menu met de links naar onze websites en nieuwsbrieven, adres en openingsuren en info over deze website

Kop 3: de boektitels

Kop 4: andere toegankelijke formaten (enkel bij een boek dat we in Daisy én braille hebben)

Alle boektitels staan dus op niveau 3. Met de 3-toets bovenaan het toetsenbord kan je zo gemakkelijk van titel naar titel springen. Dat is handig als je bijvoorbeeld gezocht hebt op een bepaalde auteur en snel wil te weten komen welke boeken we allemaal van hem / haar hebben. Je hoort dan enkel de titels. Met de combinatie Shift + 3-toets ga je terug in de omgekeerde richting.

Als je de tabtoets gebruikt op de resultatenpagina navigeer je op alles dat een link is. Je springt zo van  de boektitel naar de auteur, naar het genre van het boek, naar de onderwerpen waarover het boek gaat, naar het luisterfragment, naar de aanvraagknop en uiteindelijk naar de titel van het volgende boek op de resultatenpagina. Met de combinatie Shift + tabtoets ga je terug in de omgekeerde richting.

Wil je echt álles horen, dan gebruik je de pijltjestoetsen boven en onder.

Hoe krijg ik alleen Daisy-boeken of alleen brailleboeken in mijn zoekresultaten?

Je kan op twee manieren te werk gaan.

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Materiaal’ (Daisy of braille).

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Vink bovenaan ‘Daisy’ of ‘braille’ aan of uit en voer je zoekopdracht uit op die pagina.

Waar vind ik de nieuwste aanwinsten?

Klik in het hoofdmenu op ‘Aanwinsten Daisy’ of ‘Aanwinsten braille’. Je krijgt dan de boeken te zien die de laatste drie maanden in onze collectie zijn gekomen.

Als je op de computer surft, vind je het hoofdmenu boven de zoekbalk. Als je een smartphone of tablet gebruikt, vind je het – openklapbare – menu rechtsboven.  

Hoe zoek ik op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, genre, …?

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Meer gedetailleerd zoeken’ gericht kan zoeken op boeknummer, onderwerp, inlezer, oorspronkelijke taal, …
Bij ‘Zoeken op genre’ kan je alle boeken zoeken die horen bij een specifiek jeugd- of volwassenengenre.

Je kan ook rechtstreeks naar de uitgebreide zoekpagina surfen op geavanceerd-daisybraille.bibliotheek.be.

Een overzicht van alle inlezers vind je in deze Excel-lijst, handig als je de schrijfwijze van de naam van een inlezer wilt achterhalen.  

Hoe krijg ik alleen Vlaamse of alleen Nederlandse stemmen in mijn zoekresultaten?

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina, waar je bij ‘Stem’ in het blokje ‘Meer gedetailleerd zoeken’ ‘Vlaamse stem’ of ‘Nederlandse stem’ kan aanduiden. Voer je zoekopdracht uit op die pagina. 

Hoe zoek ik naar anderstalige boeken?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie in een bepaalde taal, dan kan je op twee manieren zoeken.

Optie 1

Klik op 'Geavanceerd zoeken', net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Duid vervolgens de gewenste taal aan in het keuzemenu.

Optie 2

Je kan ook de zoektaal gebruiken: typ ‘language’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de taal. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat.

Bijvoorbeeld:
language:engels
language:duits
language:frans

Klik op ‘Zoeken’.

Je kan ook meteen hieronder doorklikken:

Engelstalige boeken
Franstalige boeken
Duitstalige boeken
Spaanstalige boeken

 

Wil je opzoeken of we een specifiek boek in een bepaalde taal hebben, dan kan je op twee manieren te werk gaan:

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Taal’. Kies de gewenste taal en klik op 'Toepassen'. Als die filter niet beschikbaar is, hebben we het boek enkel in het Nederlands.

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Hier kan je een zoekopdracht op titel, auteur, onderwerp combineren met het zoeken op taal door in het keuzemenu ‘Taal’ de gewenste taal aan te duiden.

Mis je een anderstalig boek in onze collectie? Laat het ons zeker weten via ons suggestieformulier. Dan bekijken we of we het boek in onze collectie kunnen brengen via onze collegabibliotheken in het buitenland.

Hoe vind ik boeken voor een bepaalde leeftijd?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie voor een bepaalde leeftijdsgroep, dan kan je op twee manieren zoeken.

Optie 1

Klik op 'Geavanceerd zoeken', net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Duid vervolgens de gewenste leeftijd aan in het keuzemenu.

Optie 2

Je kan ook de zoektaal gebruiken: typ ‘doelgroep’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de gewenste doelgroep. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat.

Bijvoorbeeld:

doelgroep:”vanaf 9-11 jaar”
doelgroep:jeugd
doelgroep:volwassenen

Je kan ook meteen hieronder doorklikken:
Vanaf 0-2 jaar
Vanaf 3-5 jaar
Vanaf 6-8 jaar
Vanaf 9-11 jaar
Vanaf 12-14 jaar
Vanaf 15 jaar
Volwassenen

 

Wil je opzoeken of we boeken van een specifieke auteur of over een specifiek onderwerp hebben voor een bepaalde leeftijdsgroep, dan kan je op twee manieren te werk gaan:

Optie 1

Typ een of meerdere zoektermen in de zoekbalk en klik op ‘Zoeken’. Gebruik vervolgens op de resultatenpagina de filter ‘Leeftijd’.

Optie 2

Klik op ‘Geavanceerd zoeken’, net boven of onder de zoekbalk, afhankelijk van of je een computer, tablet of smartphone gebruikt. Je komt dan terecht op een uitgebreide zoekpagina. Hier kan je een zoekopdracht op titel, auteur, onderwerp of oorspronkelijke taal combineren met het zoeken op leeftijd door in het keuzemenu ‘Leeftijd’ de gewenste leeftijd aan te duiden.

Hoe zoek ik op ‘oorspronkelijke uitgever’?

Wil je een overzicht krijgen van alle boeken in onze collectie van een bepaalde uitgever, dan gebruik je best de zoektaal: typ ‘uitgever’ in de zoekbalk gevolgd door een dubbele punt en de uitgever. Vergeet geen dubbele aanhalingstekens rond je zoekterm te plaatsen als deze spaties bevat. Bijvoorbeeld:

uitgever:clavis
uitgever:“uitgeverij vrijdag”

Klik op ‘Zoeken’.

Contact en praktische vragen

Ik mis een boek in Daisy of braille in de collectie. Kan ik dat aanvragen?

We vinden het enorm belangrijk dat je als lezer van Luisterpunt de boeken kan lezen die je graag wil lezen. Laat het ons zeker weten als je een boek in Daisy of braille mist. Dat kan eenvoudig via ons suggestieformulier. Je kan ons ook altijd bellen of een e-mail sturen (02 423 04 11 – info@luisterpuntbibliotheek.be). Dan bekijken we of we het boek kunnen omzetten of in onze collectie brengen via onze collegabibliotheken in het buitenland.

Mijn vraag komt niet aan bod op deze pagina.

Stuur een e-mail naar info@luisterpuntbibliotheek.be of bel naar 02 423 04 11. We helpen je snel verder!