Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het dwaallicht : roman

Willem Elsschot (auteur), Jamal Ouariachi (nawoord), Peter de Bruijn (samensteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 27097
Speelduur: 2:43
Luisterfragment Aanvragen
De nachtelijke tocht van de verteller met drie oosterse zeelieden die op zoek zijn naar een onvindbare vrouw.
Titel
Het dwaallicht : roman
Auteur
Willem Elsschot
Nawoord
Jamal Ouariachi
Samensteller
Peter de Bruijn (taalkundige)
Verteller
Thierry De Neve  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
2:43
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Polis
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Novelle van de Vlaamse auteur Willem Elsschot (1882-1960). Frans Laarmans zoekt met drie Afghaanse zeelui in Antwerpen naar Maria van Dam. Ze is echter onvindbaar. Laarmans loopt na zijn afscheid van hen via een omweg door de Lange Ridderstraat. Voor nr. 71 weet hij met 'zijn hele wezen' dat zij hier woont. Toch gaat hij naar huis, 'naar die waar ik aan gebonden ben en die mij vervelen, onuitsprekelijk'. De vergeefse tocht in de regen en het groeiende contact tussen mensen uit zo verschillende culturen brengen de hoofdpersoon tot overpeinzingen over het bestaan. Het verhaal getuigt van gelatenheid maar ook van menselijkheid. Met aantekeningen van Peter de Bruijn en een nawoord van Jamal Ouariachi.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia