Daisy
Nederlands

Op weg naar De Hartz : roman

+1
Op weg naar De Hartz : roman
×
Op weg naar De Hartz : roman Op weg naar De Hartz : roman

Op weg naar De Hartz : roman

In de reeks:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 304287
Speelduur: 15:01
Luisterfragment Aanvragen
De 23-jarige Ewout Meyster kijkt terug op op periode waarin hij werd opgevoed door een nep-professor en waarin hij zijn eerste tragische liefde beleefde.
Titel
Op weg naar De Hartz : roman
Auteur
Wessel Te Gussinklo
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Speelduur
15:01
Oorspr. uitgever
Koppernik
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a472110

Besprekingen

Gedaan met de spielerei

In het nieuwe deel van zijn romancyclus cirkelt Wessel te Gussinklo bijna als een roofdier om zijn hoofdpersonage Ewout heen. In een compromisloze, striemende stijl wordt zijn persoonlijkheid blootgelegd.

Een van de literaire hoogtepunten van 2019 was De hoogstapelaar. Het derde deel van de romancyclus van Wessel te Gussinklo (79) werd lovend ontvangen, won de Bookspot Literatuurprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Op benevelende wijze beschreef Te Gussinklo de getroebleerde binnenwereld van de 17-jarige Ewout Meyster, een vervelend ventje, met zijn stoerdoenerij en gesnoef, maar aandoenlijk ook, zo onzeker en nerveus. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van zijn avonturen, gevat in doordenderende zinnen en bezwerende formuleringen, of daar is het volgende deel al.

In Op weg naar De Hartz zien we Ewout terug en zijn problemen zijn er niet minder op geworden. Wel is hij een toontje lager gaan zingen. Dat is te danken (of te wijten) aan ene professor Somsen, die zich als een mentor heeft ontfermd over de inmiddels 19-jarige Ewout. Ongelooflijk vindt Ewout het dat een belangrijk man als Somsen - zo'n 'grote persoonlijkheid', met 'een krachtig en markant …Lees verder

En eerst is er het woord

Wessel te Gussinklo (79) schreef alweer een mateloos boek. Het had het einde van zijn alter ego Ewout Meyster kunnen zijn, maar er komt, als God het belieft, nog meer.

Je kunt een poging doen om de inhoud van Op weg naar De Hartz na te vertellen, maar zo eenvoudig werken Wessel te Gussinklo's romans meestal niet. Op weg naar De Hartz is het vierde boek over de coming of age van Ewout Meyster. Hier staat hij op de rand van de volwassenheid, de ware liefde en het schrijverschap.

Misschien is het incident op de lijnbus in het begin wel typerend genoeg voor de volgende bladzijden. De chauffeur vergeet tegen de afspraak in om Ewout bij de juiste halte af te zetten. Dat akkefietje spint Te Gussinklo bladzijden lang uit. Hij is mateloos, of oeverloos als je het ergerlijk vindt, neurotisch ook. Dat reflecteert zich in de stijl, die het de lezer aanvankelijk niet gemakkelijk maakt. Je moet, net als in de vorige delen van de serie, weer wennen aan de stugge elegantie van de opvallende zinsconstructies en werkwoordsvormen, en aan de overvloed aan woorden. Deze stroom van gedachten en indrukken vloeit schijnbaar ongecontroleerd, vol herhalingen gestap…Lees verder

Ditmaal is het menens

Bijna als een roofdier cirkelt Wessel te Gussinklo om zijn hoofdpersonage heen. In een compromisloze, striemende stijl wordt diens persoonlijkheid blootgelegd.

Een van de literaire hoogtepunten van 2019 was De hoogstapelaar. Het derde deel van de romancyclus van Wessel te Gussinklo (1941) werd lovend ontvangen, won de Bookspot Literatuurprijs, de Zeeuwse boekenprijs en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Op benevelende wijze beschreef Te Gussinklo de getroebleerde binnenwereld van de 17-jarige Ewout Meyster, een vervelend ventje, met zijn stoerdoenerij en gesnoef, maar aandoenlijk ook, zo onzeker en nerveus. We zijn nog maar nauwelijks bekomen van zijn avonturen (die gevaarlijke jongens die hem achternazaten! Die verboden kleren in de la! De depressies!), gevat in doordenderende zinnen en bezwerende formuleringen, of daar is het volgende deel al.

In Op weg naar De Hartz zien we Ewout terug en zijn problemen zijn er niet minder op geworden. Wel is hij een toontje lager gaan zingen. Dat is te danken (of te wijten) aan ene professor Somsen, die zich als een mentor heeft ontfermd over de inmiddels 19-jarige Ewout. Onge…Lees verder

In dit vierde deel van de Ewout Meyster-cyclus is het dan drieëntwintigjarige hypersensitieve alter ego van de schrijver met veel moeite op het landgoed Hartz aangekomen, waar hij zelfs door zijn vrienden met weinig warmte wordt ontvangen en zich probeert te verdiepen in het esoterische gedachtegoed van de oude goeroe Babinsky. Was Meyster in het vorige boek ‘De hoogstapelaar’* (genomineerd voor De Inktaap 2021) een vaak irritante blaaskaak, in dit vuistdikke deel wordt beschreven hoe hij in de voorgaande jaren vanaf zijn zeventiende probeert te veranderen in een dienstbaarder en eenvoudiger mens. De vaderloze jongen komt onder de hoede van ene professor Somsen, alwetend belangrijk adviseur van diverse instanties, of toch een oplichter? En hij beleeft zijn eerste liefde met het meisje Sylvia, dat zo erg in de werkelijkheid staat dat ze zelfmoord pleegt. In een bij vlagen humoristische, voortdurend complexe Vestdijkiaanse stijl zuigt Te Gussinklo zijn lezer het brein van de begaafde pu…Lees verder

Ewout Meyster op weg naar het niets

Pijnlijk, jazeker, is Te Gussinklo's schets van een verloren mens, maar ook weergaloos mooi en diep.

Soms kom je in de literatuur personages tegen die je, omdat de schrijver hun karakter en handelingen precies en geduldig beschrijft, zo goed leert kennen dat ze je vertrouwd worden, haast als vrienden. Anton Wachter van Vestdijk is er zo een, Kees de jongen van Theo Thijssen, Albert Egberts van A.F.Th. van der Heijden. Vergis ik mij of zijn het vooral mannen, jongens die zo bij je binnenkomen. Of misschien Eline Vere van Couperus, maar nee, toch vooral mannen, bij mij althans.

Ook Ewout Meyster, uit de boeken van Wessel te Gussinklo, behoort tot dat exclusieve kringetje.

In het vierde deel van wat bij mijn weten voor het eerst een heuse cyclus wordt genoemd, Op weg naar De Hartz, komen we hem tegen als ongeveer twintigjarige, op de drempel van volwassenheid. Daarvoor was hij, met zijn hypersensitieve karakter en zijn hoogbegaafdheid, een overambitieus ventje en een gefrustreerde puber; hier leren we hem in een andere hoedanigheid kennen, als iemand die zichzelf probee…Lees verder

Over Wessel Te Gussinklo

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bkrmr

Wessel te Gussinklo (Utrecht, 9 januari 1941) is een Nederlands schrijver.

Afkomst en oorlogsgeweld

De ouders van Wessel te Gussinklo zijn beiden in de stad Utrecht geboren in 1903, zijn moeder aan de Oude Gracht bij de Twijnstraat, zijn vader Wessel op de Lijnmarkt.

Te Gussinklo zelf werd begin januari 1941 geboren in de Buys Ballotstraat in Utrecht. Toen hij twee jaar was kreeg het gezin in de zomer van 1943 onderduikers in huis. Daartoe behoorde de door de Duitsers gezochte Friese verzetsstrijder Lubbert Romkes, een man die landverraders zou hebben geëxecuteerd..

Op 7 oktober 1944 hield de Duitse Sicherheitsdienst weer een razzia in Utrecht, onder andere in de Buys Ballotstraat. Te Gussinklo senior, die aan eerdere razzia's was ontkomen, negeerde de door buren geboden vluchtopties en ensceneerde een tableau vivant: de onderduiker zorgelijk naast het bed van zijn voor die gelegenheid zeer z…Lees verder op Wikipedia