Daisy
Nederlands

Honingeter

Tülin Erkan (auteur)
+1
Honingeter
×
Honingeter Honingeter

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 30865
Speelduur: 4:17
Luisterfragment Aanvragen
Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht.
Titel
Honingeter
Auteur
Tülin Erkan 1988- (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2021
1 cd
Speelduur
4:17
Oorspr. uitgever
Pelckmans
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Gestrand in niemandsland

In haar debuut beschrijft de Vlaams-Turkse Tülin Erkan fijngevoelig de gespletenheid tussen België en Turkije.

Het duurt even voordat je doorhebt wie er aan het woord is in Honingeter, de debuutroman van Tülin Erkan. Intelligent schuift zij hoofdstukjes met titels als 'Topos' en 'Seismos' als een mozaïek tegen elkaar, totdat ineens de verschillende perspectieven en kleuren te zien zijn en het totale kunstwerk zich aan je openbaart. Dat het even duurt, komt doordat de drie mensen in de roman iets ongebruikelijks gemeen hebben: ze wonen alle drie illegaal op het vliegveld van Istanbul en observeren de wereld om zich heen. De onwezenlijke, tijdloze sfeer op het vliegveld doet denken aan de film The terminal. Erkan voegt daar iets wezenlijks aan toe: de zoektocht naar taal om de wonderlijke ervaringen in dat niemandsland in te delen en te verwerken, wat in de verte weer doet denken aan die andere beroemde transit-film Lost in translation.

Dierenarts in opleiding Sibel is gestrand op haar terugreis van Turkije naar Brussel. Een sneeuwstorm en een aardbeving lijken geen doorslagg…Lees verder

De hoofdpersoon is veiligheidsagente op een luchthaven in Turkije. Ze observeert reizigers en vertelt over gebeurtenissen op de luchthaven. Ze zit vol met overpeinzingen en herinneringen, die zich afspelen in Turkije en in België. Ze vertelt ook de verhalen van andere mensen, zoals van een collega en een piloot. Auteur Tülin Erkan (1988) bracht haar zomers door in Turkije, bij haar vader, maar woont bij haar moeder in België. Op de luchthaven, waar iedereen een passant is, slaat voor de hoofdpersoon de twijfel toe: in Turkije blijven of teruggaan naar België? Een luchthaven is een boeiende locatie als uitgangspunt voor een verhaal. De situaties zijn mooi beschreven, maar niet spannend, omdat de veiligheidsagente vol zit met overpeinzingen. Soms weet je als lezer dan niet wie er aan het woord is. Het is een soort innerlijke zoektocht. Lezers die iets herkennen in de twijfel en overdenkingen van de hoofdpersoon zullen dit mogelijk een interessant boek vinden. Debuutroman.