Daisy
Nederlands

Wat dansen we heerlijk

Toon Tellegen (auteur)
+1
Wat dansen we heerlijk
×
Wat dansen we heerlijk Wat dansen we heerlijk

Wat dansen we heerlijk

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 309460
Speelduur: 0:13
Luisterfragment Aanvragen
Het nijlpaard en de neushoorn doen een dans die nergens op lijkt en de beer danst op krekels feest met de honingtaart. Vierkant prentenboek met vijf verhalen over dansen en met kleine en paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Wat dansen we heerlijk
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2010
1 cd
Speelduur
00:13
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a436140

Besprekingen

Twee zwaargewichten, het nijlpaard en de neushoorn, doen een nergens op lijkende dans, de beer danst op het feest van krekel met zijn geliefde honingtaart, een samenspraak (met spraakverwarring) tussen het schrijvertje en de eekhoorn, de egel en de eekhoorn die per brief dansen omdat ze zich in het openbaar schamen en de feestdans van de bomen; oftewel vijf nieuwe dierenverhalen van deze in jeugdboekenland hoog aangeschreven auteur. De verhalen hebben in de goede traditie van de auteur een diepzinnigere en minder voorspelbare inhoud dan het doorsnee dierenverhaal. De illustraties - met pen omlijnde aquarellen - variëren in grootte. De paginagrote tekeningen zijn sfeervol. De kleinere illustraties beperken zich hoofdzakelijk tot separaat getekende dieren die in diverse dansposes zijn afgebeeld. Het laatste verhaal is in andere stijl geïllustreerd. Voor alle tekeningen geldt dat ze een sobere uitstraling hebben, maar wel een geslaagde aanvulling zijn op de tekst. Dit illustere duo heeft…Lees verder

Wat dansen we heerlijk

Dit mooie boek bundelt vijf nieuwe verhalen over dansende dieren. We mogen kijken hoe de neushoorn en het nijlpaard een dans doen die nergens op lijkt, hoe een beer met een luchtige honingtaart danst tot die taart enkel nog maar lucht is, hoe de eekhoorn in bewondering staat voor het dansende schrijvertje, hoe de bomen met elkaar zwierig dansen op een ochtend aan het eind van de zomer. Het mooiste verhaal is echter dat van eekhoorn en de egel. Egel wil doodgraag eens dansen met de eekhoorn, maar hij vindt dat dat geen gezicht is en zijn stekels zitten ook danig in de weg. Hij vindt de oplossing en schrijft een brief aan eekhoorn waarin hij vraagt om op afstand met elkaar te dansen, elk in hun eigen huis. Als eekhoorn de brief leest, begint hij meteen aan een dans en schrijft de egel terug: ‘wat dansen we heerlijk!’. Hoewel ze elkaar niet kunnen zien, kunnen ze elkaar wel voelen en vinden ze dat ze nog nooit zo heerlijk hebben gedanst. Toon Tellegen en Annemarie van Haeringen maakte…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia