Daisy
Nederlands

Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar)

Toon Tellegen (auteur)
+1
Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar)
×
Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar) Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar)

Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 300895
Speelduur: 0:42
Luisterfragment Aanvragen
46 ogenschijnlijk lichtvoetige gedichten.
Titel
Minuscule oorlogen (niet met het blote oog zichtbaar)
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2004
1 cd
Speelduur
00:42
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a403183

Besprekingen

Toon Tellegen is productief: de laatste 25 jaar publiceerde hij vrijwel elk jaar een boek; voornamelijk poëzie, maar ook proza en kinderboeken. Tellegen kan - soms à la Jan Arends -op aburdistische wijze vreselijke dingen beschrijven, bijvoorbeeld over twee vrouwen die iemand zien verdrinken ("ze bleven staan, wat moesten ze doen (...)/ toen wisten ze het, we moeten ons schamen") of over 'Kleine oorlogen': "Ze geven pijn en verstrooiing, / alleen de pijn is groot". De bundel bevat 46 ogenschijnlijk lichtvoetige gedichten, waaronder 'Geen gedicht': "Ik schrijf een gedicht, / maar een gedicht heeft geen zin (...)/ en plotseling, koortsachtig en met trillende vingers, / schrijf ik geen gedicht (...)/ ik wist niet dat ik geen gedicht kon schrijven". Mooie bundel, toegankelijk voor een vrij ruim publiek..

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia