Daisy
Nederlands

Middenin de nacht

Toon Tellegen (auteur)
+1
Middenin de nacht
×
Middenin de nacht Middenin de nacht

Middenin de nacht

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 16314
Speelduur: 1:49
Luisterfragment Aanvragen
Tweee͏̈ndertig verhalen met nachtelijke overpeinzingen en avonturen van krekel, mier, olifant, eekhoorn en vele andere dieren. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Dag en nacht
Titel
Middenin de nacht
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
1:49:07
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Deze 32 mooi uitgegeven verhalen beginnen alle met de zinsnede 'Midden in de nacht….'. De auteur, veel begriffeld en winnaar van de Theo Thijssenprijs 1997, zet ons met zijn bezonken dierenfilosofietjes weer midden in zijn eigenzinnige dierenbos neer. Het is er donker en stil en je hoort vreemde geluiden. Je zou er angstig van kunnen gaan piekeren over hoe je bijvoorbeeld de route naar het begin van de nacht kunt vinden. Ook kun je in een spannend mini-avontuur verzeild raken. Tientallen dieren zoals natuurlijk eekhoorn, krekel, mier en olifant, maar ook termiet, vuurvlieg en koolrups ervaren, net als wij mensen, dat midden in de nacht alles heel anders is. De in blauw-zwart papier en witte inkt uitgevoerde papiercollages met tekeningen zijn juweeltjes en versterken dat gevoel. Mance Post (80) slaat hiermee, na de veel fysieke kracht vragende linosneden in eerder werk van Tellegen, een beloftevolle nieuwe weg in. Zelf lezen kan vanaf groep 6 basisschool, maar voorlezen en er samen ove…Lees verder

Middenin de nacht

Middenin de nacht… Met deze zin geeft Tellegen telkens de aanzet tot één van de 32 verhaaltjes in deze bundel. Elk verhaal heeft een andere hoofdrolspeler en een eigen thema. Het ene verhaal is eerder nadenkend en ingetogen geschreven, het ander vrolijk en uitbundig. Alle nuances van de nacht komen aan bod, van de angst tot de vreugde die de nacht met zich mee kan brengen. Met dezelfde nuances schetst Mance Post in blauw en zwart de nachtelijke wereld waarin alles zich afspeelt. De prenten zetten de woorden van Tellegen nog meer kracht bij. Het zijn illustraties die vragen om bekeken te worden, zoals Tellegens woorden vragen om (voor)gelezen te worden. Een boek om mee tussen de lakens te kruipen, om te lezen, om voor te lezen. Een boek voor jong en oud en iedereen daartussen. Een boek om van te genieten, één verhaaltje per keer en dan de tijd te nemen om stil te staan bij alles wat het verhaal oproept. Kortom negenenzeventig pagina’s kwaliteit of misschien gewoon wat je van Tellegen v…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia