Daisy
Nederlands

De werkelijkheid

Toon Tellegen (auteur)
+1
De werkelijkheid
×
De werkelijkheid De werkelijkheid

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 311217
Speelduur: 0:57
Luisterfragment Aanvragen
Gedichten.
Titel
De werkelijkheid
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
00:57
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a442270

Besprekingen

Toon Tellegens gedichten gaan meer over de taal dan over de werkelijkheid. Bij hem kan een mens 'een afgrond' zijn, "er zijn spelonken in hem / waaruit vleermuizen tevoorschijn schieten". Of hij schrijft: "Ik wou dat ik een raam was, / dat er regen tegen mij kletterde / en dat er iemand aan kwam hollen, / als een hond zo nat, / en aan mij rammelde, op mij bonkte". Of: "Ik wou dat ik een tuin was / en dat niemand ooit gras in mij maaide" en dan volgt een hele opsomming eindigend met: "ik wou dat iemand mij verwaarloosde". Tellegen is de meester van het beschrijven van psychische gesteldheden in zo concreet mogelijke bewoordingen. In deze bundel komen aan de orde: geloven, vertrouwen, wanhopen, angst, ongeluk, liefde, te veel om op te noemen. De beginzinnen zijn zo aanstekelijk dat doorlezen wel móet. "Er zijn mensen die niet weten waarom zij van elkaar houden", "Ik wilde van het onmogelijke het mogelijke maken", "Ik zag een man die naar zijn hoofd greep". Deze poëzie is door zijn met g…Lees verder

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia