Daisy
Nederlands

De seringenboom : herinneringen aan mijn broer

Toon Tellegen (auteur)
+1
De seringenboom : herinneringen aan mijn broer
×
De seringenboom : herinneringen aan mijn broer De seringenboom : herinneringen aan mijn broer

De seringenboom : herinneringen aan mijn broer

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 314488
Speelduur: 2:23
Luisterfragment Aanvragen
Jeugdherinneringen van een jongere broer aan zijn zes jaar oudere broer die voor hem destijds een haast mythische verschijning was.
Titel
De seringenboom : herinneringen aan mijn broer
Auteur
Toon Tellegen
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
2:23
Oorspr. uitgever
Em. Querido's Uitgeverij
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a453800

Besprekingen

Sterke verhalen over grote broer

De zes jaar oudere broer van Toon Tellegen was een held. Hij wilde 'alleen iets doen als het gevaarlijk was'. Hij liep over dun ijs, hij liep over water. Hij schoot zijn voetbal door winkelruiten. Hij at met gemak 24 boterhammen en 50 gehaktballen. Hij verpestte suffe feestelijkheden met zelfgemaakte bommen. Hij stak zijn vinger in het stopcontact om te zien of het werkte. Hij redde koeien én een angstig piepende prins Bernhard tijdens de Zeeuwse watersnood. Hij nam glorieus wraak op de zemelende dominee, een achterbakse klasgenoot en de schooljuf die kinderen sloeg.

Zijn vermetelheid kostte hem een vinger en hij brak alles wat er te breken viel, maar dat vergrootte zijn heldendom slechts. Het is een wonder, schrijft zijn zes jaar jongere broer, dat hij zijn 18de verjaardag heeft gehaald. Op zijn graf zou moeten staan: 'Hier ligt x./ Het scheelde niks.'

Voor het broertje, angstiger en behoedzamer, al jong meer een dichter dan een bommenbouwer, was hij een rots van veiligheid. Zijn grote broer zou hem altijd redden. Als het huis in brand stond, als hij bijna verdronk of als 'de vijand' weer eens aanklopte: zijn broer zou ertussen springen en hem redden; 'de vijand zou zich schamen'.

De seringenboom sluit aan bij Een vorig leven, waarin Tellegen over zijn jeugd schreef, maar de toon en sfeer zijn anders. Dit boekje is poëtischer en vreemder, en ondanks de ware ondertitel misschien niet zo heel realistisch. De volwassen verteller glijdt steeds terug in het magische denken van de kleine jongen die zijn broer adoreert en dankzij h…Lees verder

In ruim honderd pagina's treffen we 36 puntige verhalen, beeldende herinneringen, die een betoverende lofrede vormen op een zes jaar oudere broer. Die oudere broer is in de ogen van de jongere broer een heel bijzonder iemand, die alles kan en alles waagt, een mythische verschijning. Die kinderlijke verwondering betreft zijn broer, maar evenzeer de taal van de schrijver. Een kostelijke bundel: ontroerend, grappig, fantastisch, vermakelijk, met oog voor detail en vooral met gevoel voor de associaties met taal. Hier is een ware taalkunstenaar aan het woord. De geur, kleur en de lente van een seringenboom. In alle opzichten aanbevolen. Voor vrijwel alle leeftijden en humeuren. De auteur (1941) schrijft zowel proza als poëzie, voor zowel jeugd als volwassenen, en hij ontving onder andere de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia