Daisy
Nederlands

De een en de ander

Toon Tellegen (auteur), Myriam Bierens (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 10072
Speelduur: 0:30
Luisterfragment Aanvragen
In de meeste gedichten uit De een en de ander komen ze voor: de een en de ander. Hun verhouding is wisselend: soms is de een aards en de ander onmogelijk, zodat ze meer van elkaar verschillen dan mensen ooit zouden kunnen, soms lijken ze sprekend op elkaar, zoals in Tellegens eerdere bundel Ik en ik. In beide gevallen (met alles ertussenin) weerspiegelen ze menselijke verhoudingen, nooit belerend
Titel
De een en de ander
Auteur
Toon Tellegen
Verteller
Myriam Bierens  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2001
1 cd
Speelduur
00:30:26
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem Geconverteerd boek

Besprekingen

'Niets is zo ingewikkeld als niet dood zijn' zegt de dichter Tellegen (1941), om vervolgens in elk gedicht dat breekbare, tekortschietende leven van ons op te roepen. Dat doet hij door steeds 'de een met 'de ander' in dialoog te laten gaan: mensen die zó graag met elkaar zouden samenvallen, maar elkaar niet bereiken, die elkaar beminnen en bezeren en met grote woorden hun radeloosheid proberen te overschreeuwen. En als ze wat goed is, willen vereeuwigen, wenkt de dood. Het hoofd regelmatig leegmaken en ondanks alles blijven liefhebben is 's dichters tegenweer, een onnadrukkelijk advies dat op z'n best met humor verwoord wordt. Zo krijgt de ondraaglijke zwaarte van het bestaan in deze poëzie tòch een lichte toets. Deze kortregelige, filosofische gedichten ontlenen hun charme aan hun ultieme helderheid.

Over Toon Tellegen

CC BY 2.0 - Foto van/door axesjazzpower

Antonius Otto Hermannus (Toon) Tellegen (Brielle, 18 november 1941) is een Nederlandse schrijver, arts en dichter die vooral bekend is om zijn kinderboeken. Vooral zijn dierenverhalen rond de mier en de eekhoorn zijn erg geliefd en worden ook door volwassenen graag gelezen vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang.

Biografie

Tellegen, telg uit het geslacht Tellegen, studeerde geneeskunde in Utrecht en vestigde zich na een verblijf van drie jaar in Kenia als huisarts in Amsterdam. Na al een aantal jaren gedichten voor volwassenen te hebben geschreven, begon hij verhalen voor zijn kinderen te schrijven. In 1984 verscheen zijn eerste kinderboek, Er ging geen dag voorbij: negenenveertig verhalen over de eekhoorn en de andere dieren. In de verhalen van Tellegen spelen dieren als de mier en de eekhoorn vaak de hoofdrol. De verhalen zijn vaak filosofisch van aard. Enkele boeken zijn met prijzen bekroond.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties