Daisy
Nederlands

Vlees mij! : gedichten

Stijn Vranken (auteur), Gerd Vanherck (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 18097
Speelduur: 0:32
Luisterfragment Aanvragen
Vlees mij! is zoals het leven zelf: een doe-het-zelffragment vol verlangen, twijfel, onzin en zwaartekracht. In heldere taal en scherpe beelden wordt geknield voor het kleinste in de mens, gegrijnsd om het grootste. Er wordt gedanst op de tenen van de dood. De liefde wordt beschreven, en wel zoals ze is: gretig, vleselijk en vaak ver te zoeken. Honger is de bron van alle leven. En dat leven wordt
Titel
Vlees mij! : gedichten
Auteur
Stijn Vranken 1974-
Verteller
Gerd Vanherck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2008
1 cd
Speelduur
0:32
Oorspr. uitgever
Meulenhoff /Manteau
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Besprekingen

Vaak wordt beweerd, meestal terecht, dat het werk van dichters die zich als performers afficheren, het op het podium beter doet dan op papier. Deze debuutbundel, nu al herdrukt, van Stijn Vranken (º1974) kan die stoot gemakkelijk pareren. Zijn poëzie, verspreid over vier afdelingen, blinkt niet uit door oorspronkelijke of diepgaande ideeën, maar valt wel op door een soepele, verrassend rijke syntaxis en een direct aansprekende, lichaamsgebonden beeldspraak. Tegenstellingen zijn hem niet vreemd: ‘Heerlijk is het om afgeranseld te worden / met verse bloemen, / of de laatste liefde te bedrijven / op grond van scherven’. Inhoudelijk richt hij zich vooral op de liefde, relaties en de talrijke wonderlijke situaties van het dagelijkse bestaan. Vooralsnog beperkt de spanning zich tussen de polen van de waargenomen werkelijkheid en de verschillende soorten vergelijking, Vranken voegt daar geen extra dimensie aan toe. Zijn eersteling bevat swingende teksten, die echter eerder vermakelijke dan o…Lees verder

Over Stijn Vranken

Stijn Vranken (Leuven, 1 februari 1974) is een Belgisch dichter en poëzieperformer. Hij woont in de Seefhoek te Antwerpen.

Vranken is medeoprichter van De Sprekende Ezels, een maandelijks terugkerend open podium voor poëzie, muziek, comedy en andere podiumkunsten in Antwerpen, Brussel, Leuven, Turnhout en Gent.

Behalve dichter is Vranken tekstschrijver voor het theater, schreef hij twee radioboeken voor De Buren en stond hij op de planken met zijn eigen voorstellingen.

In 2008 verscheen zijn eerste dichtbundel Vlees mij! bij Meulenhoff/Manteau. Samen met illustratrice Sabien Clement bracht hij in 2010 het boek Aaron Holsters: Restauratie van een droom, uit. Wees gerust, maar niet hier, zijn tweede bundel, werd in 2011 gepubliceerd bij De Bezige Bij Antwerpen.

Vranken was al vaak de gast op verschillende culturele podia, waaronder Zuiderzinnen, Hotel Ideal, Literaal, Nacht van de Poëzie en Koningsblauw.

In 2014 vo…Lees verder op Wikipedia