Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hotel de grote L

Sjoerd Kuyper (auteur)
+1
Hotel de grote L
×
Hotel de grote L Hotel de grote L

Hotel de grote L

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 22382
Speelduur: 5:00
Luisterfragment Aanvragen
Kos (13, ik-figuur) woont in een hotel aan zee dat hij samen met zijn drie zussen moet proberen te runnen als hun ouders plotseling overlijden. Als blijkt dat vader schulden heeft, moet Kos wel heel ver gaan om deze af te betalen.
Titel
Hotel de grote L
Auteur
Sjoerd Kuyper
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
5:00
Oorspr. uitgever
Lemniscaat
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

De 13-jarige Kos woont in een hotel aan zee dat hij opeens samen met zijn drie zussen moet proberen te runnen. Want niet alleen zijn moeder is overleden, maar tot overmaat van ramp heeft zijn vader een hartaanval gekregen. Daarbij is de onbeholpen Kos ook nog eens hopeloos verliefd op Isabel. Als blijkt dat vader schulden heeft die snel moeten worden afbetaald leidt dit tot nogal vreemde oplossingen, met als dieptepunt dat Kos mee gaat doen aan een missverkiezing. Dit kolderieke verhaal wordt verteld door middel van een soort dagboekaantekeningen die Kos telkens inspreekt op de band van een oeroude bandrecorder. Zijn ontwapenend eerlijke relaas is een mengelmoes van ernst en (soms schunnige) humor alsook van romantiek en eerste seksuele ervaringen, maar bovenal geurt het hele verhaal naar warmte, verlangen en levenslust. In een tomeloze vaart en gepaard gaand met – soms in prachtige zinnen beschreven – heftige emoties buitelen de filmische gebeurtenissen over elkaar heen en eindigt he…Lees verder

Hotel de Grote L

De omslagillustratie is misleidend. Ze geeft de indruk dat het hier om een boek voor negen- à tienjarigen gaat. Niets is echter minder waar. Uit de inleiding weten we dat de hoteluitbater en alleenstaande vader met vier pubers een hartaanval heeft gekregen en dat net voor het begin van het toeristisch seizoen. De enige zoon Kos krijgt van de kok een bandrecorder waarop hij een gesproken dagboek van de gebeurtenissen kan inspreken. Het boek bestaat grotendeels uit het verslag van de opnames.
Het hotel is idyllisch gelegen op een duintop met zicht op zee. Sinds de dood van hun moeder heerst er een behoorlijk grote chaos. Kos heeft nog twee oudere zussen en één jongere. De oudere zussen zijn meer bezig met hun verliefdheden en met hun uiterlijk en trekken zich het boeltje niet aan. Eén zus is in haar gothic periode, de andere is hopeloos verliefd. Kos speelt ook voetbal. Hij wordt zelfs gescout door Ajax en ze spelen een kampioenschap. Dan is er nog een missverkiezing. Bovendien is…Lees verder

Hotel de grote L (10+) van Sjoerd Kuyper

Kos, het 13-jarige hoofdpersonage van Hotel de grote L, beleeft een bewogen maand mei: samen met zijn drie zussen runt hij het hotel van zijn vader terwijl die in het ziekenhuis herstelt na een hartoperatie. Zijn moeder is drie jaar geleden gestorven. Het verslag van deze maand vertrouwt hij toe aan zijn bandrecorder. Kos wordt kampioen met zijn voetbalploeg en doet mee aan een missverkiezing. Hij is dolverliefd op Isabel en probeert de tips van zijn vader over hoe omgaan met meisjes op te volgen. Een gevoelig en diepzinnig verhaal vol humor: dit boek van Sjoerd Kuyper leest als een trein.

Over Sjoerd Kuyper

Sjoerd (Frans) Kuyper (Amsterdam, 6 maart 1952) is een Nederlands schrijver. Hoewel hij ook schrijft voor volwassenen, is Kuyper vooral bekend geworden door zijn werk voor kinderen. Hij beperkt zich daarbij niet tot boeken hij schrijft ook scenario’s, musicals, gedichten, brieven en liedjes. Zijn werk kenmerkt zich, niet alleen door een grote verbeeldingskracht en door het poëtische taalgebruik, maar ook door een grote sociale betrokkenheid. Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2012 de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Volgens de jury verzoent Kuyper in zijn boeken leesbaarheid met diepgang; ‘Hij kan moeilijke dingen, grootse dingen zelfs, vertellen in een eenvoudige taal, die zich nestelt in je hoofd en blijft rondzingen als een liedje. Een erg mooi liedje’ Zijn vakmanschap laat Kuyper, volgens Joke Linders, recensent kinder- en jeugdliteratuur, ook zien door een geraffineerd en zuiver kindperspectief.

Zeer succesvol waren de boeken over de kleuter Ro…Lees verder op Wikipedia