Daisy
Nederlands

De samoerai

Shusaku Endo (auteur), Bartho Kriek (vertaler), Isabelle Geeurickx (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 27200
Speelduur: 13:56
Luisterfragment Aanvragen
Beschrijving van de reis van enkele Samoerais van een lage rang met een Franciskaner monnik naar Mexico, Spanje, Rome en terug in de 17e eeuw.
Titel
De samoerai
Auteur
Shusaku Endo 1923-1996
Vertaler
Bartho Kriek
Verteller
Isabelle Geeurickx  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
13:56
Oorspr. uitgever
Kok
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

In sobere bewoordingen beschrijft Shusaku Endo (1923-1996) de schier eindeloze, historisch nauwelijks bekende, reis in de eerste jaren van de zeventiende eeuw van enkele samoerais van een lage rang met een Franciscaner monnik naar Mexico, Spanje en Rome en terug. Het niet-bereikte doel ervan was handelsbetrekkingen aan te knopen. Endo, een Japans Katholiek, heeft met ‘Stilte’ eerder over het eerste christendom in Japan geschreven. Dit boek is niet zozeer een echte reisbeschrijving maar meer een aanleiding om door het diep uitgespitte gedachteleven van de monnik en van één van de samoerais een indringend beeld te schetsen van de zielenroerselen (inherent aan die tijd) van deze tegenpolen. Een bewogen verhaal waarin Endo ook de verwording van het Spaans/Italiaans katholicisme uit die tijd laat doorklinken. De vertaling, op uitdrukkelijk verzoek van de auteur uit het Engels, maakt een goede indruk.

Over Shusaku Endo

Shūsaku Endō (遠藤 周作 Endō Shūsaku) (Tokio, 27 maart 1923 - 29 september 1996) was een Japans schrijver. Hij wordt gezien als een van de grootste Japanse schrijvers uit de ‘derde generatie' van na de Tweede Wereldoorlog, samen met Junnosuke Yoshiyuki, Shotaro Yasuoka, Junzo Shono, Hiroyuki Agawa, Ayako Sono en Shumon Miura.

Endo was katholiek. In zijn werken zijn dan ook veel referenties naar dit geloof terug te vinden, evenals verwijzingen naar zijn kindertijd.

Biografie

Endo werd geboren in Tokio, maar zijn ouders verhuisden kort na zijn geboorte naar het door Japan bezette Mantsjoerije. In 1933 scheidden zijn ouders, waarna Endo met zijn moeder terugverhuisde naar Japan. Ze gingen wonen in Kobe. Zijn moeder bekeerde zich hier tot het katholieke geloof en voedde de jonge Endo op als katholiek. In 1935 werd hij gedoopt en kreeg daarbij de doopnaam Paulus.

Van 1950 tot 1953 studeerde Endo Franse literatuur aan…Lees verder op Wikipedia