Braille
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De huisgenoten

Sarah Waters (auteur)
+1
De huisgenoten
×
De huisgenoten De huisgenoten

De huisgenoten

Genre:

Mijn Luisterpunt

Brailleboeknummer: 40581
Banden: 30
Aanvragen
In het Londen van begin 20e eeuw heeft de stiekeme relatie tussen een getrouwde onderhuurster en de dochter van de hospita onvermoede gevolgen.
Titel
De huisgenoten
Auteur
Sarah Waters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The paying guests
Editie
4
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
30 banden
Oorspr. uitgever
Nijgh en Van Ditmar
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Gestommel op zolder

De huisgenoten, Sarah Waters' roman over twee vrouwen die niet weten of ze de vrijheid aandurven, is een van de meeslependste Angelsaksische boeken van het najaar. Steeds dieper graaft de schrijfster in het hoofd van haar personages. Kathy Mathys

Ooit vroeg ik Sarah Waters waarom haar verhalen zoveel onverwachte wendingen hadden. Ze antwoordde dat ze de plot zag als een levenskracht, een motor die het verhaal aanzwengelt, papieren levens voortstuwt. En zo was het ook in die eerste romans van haar,Fluwelen begeerte enVingervlug: wat een bruisende energie en roekeloosheid zit er in die verhalen.

Dat werd anders vanafDe nachtwacht, een roman die speelt op het puin van de Tweede Wereldoorlog. Waters ging levens beschrijven die sputterden, soms zelfs ronduit aan diggelen lagen.

InDe huisgenoten voelt Frances Wray zich een geest in haar eigen bestaan. Vier jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog woont ze alleen met haar moeder in een voorname Londense buitenwijk met ruime tuinen en elegante bomen. Alleen: het gezin is verarmd sinds de zonen omkwamen in de oorlog en de vader na zijn dood schulden naliet. Het personeel is weggestuurd en Frances schrobt zelf de vloeren, maar dat volstaat niet. Daarom nemen de vrouwe…Lees verder

De zesde, vuistdikke en soepel vertaalde roman met typerend homo-erotische inslag van de veelbekroonde Britse auteur (1966) speelt in het door de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog moreel door elkaar geschudde Londen van begin jaren twintig van de 20e eeuw. De door schulden geplaagde Mevrouw Wray en haar alleenstaande dochter Frances zien zich, om hun villa op stand te behouden, verplicht het jonge echtpaar Lilian en Leonard Barber van lagere afkomst als onderhuurders te nemen. Al gauw blijkt dat hun huwelijk niet op rolletjes loopt en krijgen Frances en Lilian een geheime relatie. Als de gemoederen tussen hen drieën hoog oplopen, vermoordt Lilian per ongeluk Leonard. Zij laten het erop lijken dat hij (zoals eerder) buiten aangevallen is. Het besef dat iemand anders hiervoor bestraft zal worden, gaat echter zwaar op de beiden drukken. Het nauwgezet maar organisch werkend tijdsbeeld (klassenmaatschappij) en de trefzeker geschetste personages gaan samen met een feministisch perspectief…Lees verder

Over Sarah Waters

CC BY 2.0 - Foto van/door Annie_C_2

Sarah Waters (Neyland, 21 juli 1966) is een Britse romanschrijfster. Haar bekendste werk is haar debuut Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte) uit 1998, dat in 2002 onder dezelfde titel werd verfilmd als miniserie.

Werk

Sarah Waters werd in 1966 geboren in Neyland, een stad gelegen in de county Pembrokeshire in Wales. Ze ging daar ook naar school en bezocht later de universiteit van Canterbury waar ze haar doctoraat in Engelse literatuur verkreeg. Haar specialisering was moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek naar lesbische historische romans. Door een bestudering van de negentiende-eeuwse seksuele onderwerelden toont zij onder meer aan dat de voorstellingen die men tegenwoordig van (homo)seksualiteit in de victoriaanse periode heeft, in het beste geval stereotiep en in het slechtste geval onjuist zijn.

Haar werk voor haar promotiethesis inspireerde haar to…Lees verder op Wikipedia