Daisy
Nederlands

Affiniteit

Sarah Waters (auteur)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 4890
Speelduur: 14:30
Luisterfragment Aanvragen
Een negentiende-eeuwse jonge vrouw uit de Engelse middenklasse die vrouwen in de gevangenis bezoekt als sociale bezigheid, raakt in de ban van een raadselachtige vrouw die veroordeeld is omdat ze als spiritiste betrokken was bij iemands dood.
Titel
Affiniteit
Auteur
Sarah Waters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Affinity
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
14:30
Aantekening
Nederlandse stem Geconverteerd boek

Besprekingen

Margaret Prior, de oudste, ongetrouwde dochter van 29 uit een gegoed Victoriaans gezin in Chelsea, is depressief na de dood van haar vader. Op aanraden van een kennis gaat ze in 1874 gevangenen bezoeken in de Londense vrouwengevangenis Millbank. Men hoopt dat ze zich door de ellende die ze daar ziet beter gaat voelen over haar eigen leven. In Millbank bezoekt ze o.a. Selina Dawes, een spiritistisch medium dat erin slaagt haar in haar ban te krijgen. Door op een erg geraffineerde manier gebruik te maken van Margarets ontwakende liefde voor haar en de onvrede over haar leven, bevrijdt Selina zichzelf, maar breekt Margarets leven. De debuutroman van Waters (1966) 'Tipping the Velvet' * trok veel positieve aandacht. Deze tweede, redelijk vertaalde roman bevestigt haar kwaliteiten. Het ambitieuze, originele verhaal, waarin de dagboeken van de vrouwen naast elkaar zijn gezet, is heel boeiend, om niet te zeggen spannend en loopt verrassend af. Bovendien treft Waters raak de beklemmende Victo…Lees verder

Over Sarah Waters

CC BY 2.0 - Foto van/door Annie_C_2

Sarah Waters (Neyland, 21 juli 1966) is een Britse romanschrijfster. Haar bekendste werk is haar debuut Tipping the Velvet (vert. Fluwelen Begeerte) uit 1998, dat in 2002 onder dezelfde titel werd verfilmd als miniserie.

Werk

Sarah Waters werd in 1966 geboren in Neyland, een stad gelegen in de county Pembrokeshire in Wales. Ze ging daar ook naar school en bezocht later de universiteit van Canterbury waar ze haar doctoraat in Engelse literatuur verkreeg. Haar specialisering was moderne homoliteratuur vanaf de negentiende eeuw. Zij deed voor haar proefschrift onderzoek naar lesbische historische romans. Door een bestudering van de negentiende-eeuwse seksuele onderwerelden toont zij onder meer aan dat de voorstellingen die men tegenwoordig van (homo)seksualiteit in de victoriaanse periode heeft, in het beste geval stereotiep en in het slechtste geval onjuist zijn.

Haar werk voor haar promotiethesis inspireerde haar to…Lees verder op Wikipedia