Daisy
Nederlands

De griezels

Roald Dahl (auteur)
+1
De griezels
×
De griezels De griezels
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 3912
Speelduur: 1:01
Luisterfragment Aanvragen
Meneer Griezel, een viezerik met een baard vol eten, en mevrouw Griezel, die een glazen kunstoog heeft, doen altijd erg lelijk tegen elkaar en tegen allerlei dieren. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De griezels
Auteur
Roald Dahl
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The twits
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1981
1 cd
Speelduur
01:01

Besprekingen

Meneer en mevrouw Griezel zijn twee misselijke, miezerige misbaksels die elkaar en de hen omringende dieren het leven zuur maken. Deze nemen wraak op de "griezelmanier" en afgezien van twee hoopjes kleren is er tenslotte niets meer van het echtpaar over. De auteur heeft zich goed ingeleefd in de wereld van kinderen. Hij is één van hen en stelt zichzelf m.b.v. de aanspreekvorm ook vertrouwelijk op één lijn met zijn lezers die heerlijk kunnen griezelen om deze vieze gemenerikken. Associatief geschreven met veel vaart en fantasie in een subtiel soort humor. Rijk, suggestief taalgebruik met fraaie alliteratie en mooie beeldspraak. Er is evenveel ruimte voor tekst en zwartwitillustraties die wisselend van grootte zijn. De contouren zijn met stift getekend en ze hebben een wat vlekkerige vlakvulling. De sfeer ervan is in overeenstemming met de tekst. Een boek dat terecht in 1982 met een Zilveren Griffel is bekroond. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. Gebonden editie.

Over Roald Dahl

Roald Dahl (Llandaff, Zuid-Wales, 13 september 1916 – Oxford, 23 november 1990) was een Brits schrijver.

Hij schreef boeken voor zowel kinderen als volwassenen. Zijn schrijfstijl was bijzonder: de verhalen voor volwassenen zijn vaak bizar en die voor kinderen grappig, vreemd, onvoorspelbaar, griezelig en af en toe enigszins sadistisch. Zijn kinderboeken werden van tekeningen voorzien door Quentin Blake. Ze werden in Nederland zowel door de Griffeljury als door de Kinderjury verschillende malen bekroond. Zijn verhalen voor volwassenen waren over het algemeen kort en vertoonden vaak een verrassende wending aan het eind. De boeken Boy en Solo zijn autobiografisch.

Biografie

Jeugd

Roald Dahl werd in 1916 in Llandaff, Cardiff (Wales) geboren als kind van Noorse ouders, Harald Dahl en Sofie Magdalene Dahl-Hesselberg. Roald werd vernoemd naar de poolreiziger Roald Amundsen, een nat…Lees verder op Wikipedia