Daisy
Nederlands

De torens van Beiroet

Paul Verrept (auteur), Hilde De Wandeler (verteller)
+1
De torens van Beiroet
×
De torens van Beiroet De torens van Beiroet

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 27357
Speelduur: 0:50
Luisterfragment Aanvragen
Nabila (15, ik-figuur) reist van het platteland van Libanon naar de stad Beiroet. Wekenlang zwerft ze in de stad rond. Totdat er een soort aardverschuiving plaatsvindt, waarna Beiroet een onveilig plek wordt vol geweld en onzekerheid.
Onderwerp
Weglopen
Titel
De torens van Beiroet / tekst en illustraties Paul Verrept
Auteur
Paul Verrept
Verteller
Hilde De Wandeler  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
0:50
Oorspr. uitgever
Uitgeverij De Eenhoorn
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Dromend van een grootser leven en aangemoedigd door de djinn die in haar is getreden, reist de 15-jarige Nabila van het haar zo bekende Libanese platteland naar Beiroet. Wekenlang zwerft ze rond, totdat er een soort aardverschuiving plaatsvindt en verscheidene hoge, blinkend gouden torens herrijzen die zwarte schaduwen over de straten werpen. De stedelijke routine wordt bruut overhoop gehaald en Beiroet wordt een onveilige plek vol geweld en onzekerheid. Zintuiglijk symboliseert auteur en illustrator Paul Verrept de strijd – van welke aard ook – die voortdurend in de wereld wordt gevoerd. De prachtige houtskoolschetsen en zorgvuldige vormgeving en kleurstelling geven sfeer aan het fantasievolle verhaal, dat in vijf hoofdstukken en verdere kleine paragrafen is onderverdeeld. Nabila vertelt in de ik-vorm, afgewisseld door enkele paragrafen (herkenbaar aan een andere achtergrondkleur of lettertype) in de tweede persoon die haar dromen beschrijven. Een rijk verhaal over vrijheid zoeken en…Lees verder

De torens van Beiroet

Zoals zo vaak schreef Verrept niet alleen dit verhaal in boekvorm, maar bestaat hier ook een podiumvoorstelling van. Dit rijk gelaagde verhaal werd geschreven voor Moussem Nomadisch Kunstencentrum en Muziektheater Transparant.De torens van Beiroet vertelt het verhaal van Nabila die door een goede djinn van het platteland naar de stad wordt gedreven. Tegelijkertijd zit Nabila in haar puberteit en, hoewel het niet letterlijk in het boek staat, begeleidt deze djinn haar van haar kindertijd naar het leven van een volwassene. Dit concept “djinn” is helemaal nieuw voor mij. Het blijkt een soort van geest te zijn die volgens islamitische geleerden bezit kan nemen van iemand. Nabila’s djinn helpt haar om weg te lopen en in Beiroet te overleven.

Maar niet alleen deze djinn zorgt ervoor dat dit boek iets is dat ver van je bed lijkt. Ook de stad Beiroet is erg onbekend bij de meeste lezers. Toch leren we ook deze stad in het boek gaandeweg kennen. Net zoals in el…Lees verder

Over Paul Verrept

Paul Verrept (Deurne, 12 maart 1963) is een Belgische schrijver van kinderboeken, illustrator en grafisch vormgever.

Biografie

Verrept studeerde eerst aan het RITSC en vervolgens aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Beide opleidingen zet hij vervroegd stop. Bij de tweede opleiding is dat omwille van zijn theaterambities. Verrept ondervindt later dat theater niet zijn medium is, maar blijft wel theateraffiches ontwerpen, en start zo zijn carrière als grafisch ontwerper.

Als ontwerper van affiches is Verrept een minimalist. Zijn belangrijkste klanten waren (en zijn): Monty, Cie. de Koe, Laika, Peter De Graef, Comp. Marius, De Helling en Kunst/Werk. In 1997 ontvangt Verrept de Agfa-prijs voor theateraffiches.

Naast grafisch ontwerper is Verrept ook sinds 1994 actief als auteur en als illustrator.

Verder werkt hij samen met uitgevers en literaire organisaties, zoals de Stichting Lezen, …Lees verder op Wikipedia