Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hertz : de zoektocht van Finn Revel

Marleen Nelen (auteur), Nic Fruru (verteller)
+1
Hertz : de zoektocht van Finn Revel
×
Hertz : de zoektocht van Finn Revel Hertz : de zoektocht van Finn Revel

Hertz : de zoektocht van Finn Revel

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 26772
Speelduur: 15:12
Luisterfragment Aanvragen
De vader van Finn (14) is als stuurman op een ijsbreker naar de Noordpool vertrokken. Finn wacht tevergeefs op een telegram. Hij besluit een radio te bouwen om zijn vader te bereiken.
Onderwerp
Zeelieden, Morsealfabet
Titel
Hertz : de zoektocht van Finn Revel
Auteur
Marleen Nelen
Verteller
Nic Fruru  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Speelduur
15:12
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Een historische roman over de zoektocht van de 14-jarige Finn naar zijn vader, die van een jarenlange zeereis naar huis komt, maar na enkele maanden weer als stuurman op een ijsbreker naar de Noordpool vertrekt. Niet de personages maar het decor van de industriële dominantie, sociale en politieke verwikkelingen van begin 1900 vormt het historisch kader. Gesitueerd in een Noorse havenstad. De zo geroemde beeldende vertelstijl van de schrijfster is ook hier onmiskenbaar aanwezig. Jammer is dat ze de scènes dikwijls te abrupt afkapt. In haar auctoriale verteltrant ontvouwt ze traag de karakters van de hoofdrolspelers. Daardoor worden deze veelal niet spontaan toegankelijk. De titel verwijst naar de pogingen van de hoofdfiguur om zendapparatuur te bouwen, waarmee hij zijn vader kan bereiken. Hij gaat zelfs met zijn vrienden op het dievenpad om de aanschafkosten van de radio-onderdelen te kunnen betalen. De volwassen benadering van de thema's zal veel jongeren niet gauw uitnodigen deze boe…Lees verder

Hertz

Dit zeer lijvige boek speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw. Het begint in 1911 ergens in een havenstadje in het zuiden van Noorwegen als Finns vader, Johannes Revel, vertrekt op kabeljauwvangst. Finn is dan elf jaar. Finns moeder Tove is een begaafd pianiste maar publiek optreden voor vrouwen is in die tijd omstreden. Ze beperkt zich dus tot pianobegeleiding bij stomme films en optreden in de plaatselijke kroeg. Na drie jaar en 234 dagen (Finn heeft ze geteld) komt Johannes eindelijk thuis. Om toch wat inkomen te hebben, werkt Finn als bedeler voor de plaatselijke kruidenier en Tove geeft privélessen piano, o.a. aan de reder Christian Ulv. Ze zou ook andere diensten aanbieden maar dat wordt alleen gesuggereerd. Ik heb je gemist, zegt Finn bij Johannes' terugkeer, maar die lijkt het niet te horen. Hij sluit zich op in zijn studeerkamer, gaat weg als Tove en Finn voor hem pianospelen. Finn verdenkt zijn vader ervan dat hij een volgende reis aan het voorbereiden is. Dat …Lees verder

Over Marleen Nelen

Marleen Nelen (Essen, 2 oktober 1971) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Marleen Nelen studeerde fotografie aan de kunstacademie van Gent. Haar eerste kortverhalen verschenen in tijdschriften als De Brakke Hond en Revolver. Ze schreef vier jeugdromans en één roman voor volwassenen. Kenmerkend voor Nelens werk is haar beeldrijke stijl. De personages in haar boeken zijn vaak buitenstaanders.

Voor haar jeugdroman Over zee werd Nelen in 2010 bekroond met de Zoute Zoen, de belangrijkste manuscriptenprijs voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied. In oktober 2021 ontving ze de Lavki-prijs voor het Jeugdboek voor Alles wat licht is.

Bibliografie

  • Duivelstocht (Davidsfonds, 2007)
  • Sneeuwlucht (Davidsfonds, 2007)
  • Maanlief (Davidsfonds, 2008)
  • Nimf (Davidsfonds, 2009)
  • Over Zee (Davidsf…Lees verder op Wikipedia