Daisy
Nederlands

Paddenkoppenland : roman

Luc De Vos (auteur), Van Mechelen Marc (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 23175
Speelduur: 4:05
Luisterfragment Aanvragen
Een Vlaamse niet zo geslaagde man kijkt met een mengeling van vertedering en zelfspot terug op zijn leven van de jaren 1970 tot en met 2012.
Titel
Paddenkoppenland : roman
Auteur
Luc De Vos 1962-2014
Verteller
Van Mechelen Marc  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
4:05
Oorspr. uitgever
Atlas Contact
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Besprekingen

'De hel, dat is het paddenkoppenland van De Wever'

Luc De Vos maakt niet alleen liedjes, hij schrijft ook boeken. 'Paddenkoppenland', een autobiografische roman, is zijn zevende exemplaar. Hij schrijft over opgroeien als katholieke arbeiderszoon, over de zoektocht naar geluk. 'Er staat geen zin te veel in.'

Iedereen zal het kunnen beamen: zingt Luc De Vos, dan heeft men aan een enkel lettergreepje genoeg om hem te herkennen. Voor Paddenkoppenland, zijn zesde roman en zevende boek, geldt opmerkelijk genoeg hetzelfde: in elke zin weerklinkt het geluid van een unieke ziel die zichzelf hoogst gelukkig prijst en terzelfdertijd zeer duidelijk in grote nood verkeert.

De Vos is dan ook zelf tevreden, zegt hij, over zijn nieuwste, ongegeneerd autobiografische roman over ene Ronny De Keyzer - een jongetje dat opgroeit in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw, en dat vervolgens zijn volwassen leven spendeert aan de zoektocht naar muzikale roem en andere vormen van liefde.

De Vos: "Ik ben ook tevreden over mijn vorige boeken, maar net als bij mijn platen heb ik het idee dat ik toch alsmaar beter word en het ambacht meer leer te beheersen. Het is een kwestie van ervaring, denk ik, en ik weet ook beter wat ik wil. Veel mensen zeggen: 'Vos, uw eerste twee platen, die waren…Lees verder

In deze roman blikt Ronny De Keyzer met een mengeling van vertedering en zelfspot terug op zijn leven van de jaren 1970 tot en met 2012. Hij is een nakomertje, ruim tien jaar jonger dan zijn bazige zussen, groeit op in Langerbrugge, een armzalig fabrieksdorp nabij Gent, verliest al jong zijn ouders en doorloopt de kostschool in Gent. Hij leeft met het idee dat hij het dorpse milieu van de ‘paddenkoppen’ kan ontstijgen, dat het geluk hem zal toelachen, maar blijft een door pech achtervolgde sukkelaar en veel verder dan kantoorklerk en postbode schopt hij het niet. Hij trouwt en zijn vrouw probeert hem vergeefs te pushen zijn gedroomde carrière als gitarist, zanger/componist of fantasyschrijver te realiseren en hun huwelijk te redden door twee kinderen te baren. De jaren gaan voorbij in lethargie en alcohol. Maar dan komt de aantrekkelijke Adinda in zijn leven. Krijgt hij nog een laatste kans? Vlotte, laconieke stijl, klassieke opbouw in drie delen, wisselend vertelperspectief, aansteke…Lees verder

Over Luc De Vos

Luc De Vos (Oostende, 1946) is een Vlaams hoogleraar. Van opleiding is hij licentiaat Geschiedenis en doctor in de Letteren en de Wijsbegeerte.

De Vos is buitengewoon hoogleraar Belgisch Buitenlands Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven en gewoon hoogleraar Krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School, waar hij ook departementshoofd van het departement "Conflictstudies" is. Daarnaast is hij voormalig Luitenant-kolonel van de Belgische krijgsmacht. Hij was destijds gestationeerd in West-Duitsland.

De Vos wordt door Vlaamse media dikwijls gevraagd commentaar te leveren bij militaire gebeurtenissen. Hij was van 2000 tot 2010 president van de International Commission of Military History (ICMH). Op 4 juli 2012 ging Luc De Vos met emeritaat.

Publicaties (selectie)