Braille
Nederlands

Ootje weer

Lida Dijkstra (auteur)
+1
Ootje weer
×
Ootje weer Ootje weer
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar

Mijn Luisterpunt

Brailleboeknummer: 39444
Banden: 3
Aanvragen
Bundel met vierentwintig verhalen waarin een Fries jongetje en zijn Zuid-Afrikaanse vriendinnetje een jaar lang worden gevolgd.
Titel
Ootje weer / Lida Dijkstra ; met ill. van Marijke Klompmaker
Auteur
Lida Dijkstra
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
De suertsjeplysje
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2003
3 banden
Oorspr. uitgever
Lemniscaat
Aantekening
Gemaakt in Nederland

Besprekingen

Vierentwintig nieuwe verhalen over het jongetje Ootje Olivier (bekend uit 'Ootje'*). Het zijn korte (voor)leesverhalen waarin o.a. Ootjes beste vriend Simon gaat verhuizen omdat zijn ouders gaan scheiden. Gelukkig komt er een nieuw buurmeisje: Elfie. Vlot lezende alledaagse herkenbare belevenissen waarin de positieve verhouding met de volwassenen opvalt. Geschreven in de tegenwoordige tijd met een flinke dosis humor en levendig taalgebruik. Verscheen in het Fries onder de titel 'De suertsjeplysje'**. De in het Fries zo aardig beschreven "taalproblematiek" tussen het Friestalige jongetje en de Nederlandstalige Elfie is hier opgelost door een Afrikaans sprekende Elfie en een Nederlandstalige Ootje. Achterin in het boek een woordenlijstje Afrikaans-Nederlands en een uitleg over de Afrikaanse taal. Het expliciet op de Friese situatie slaande verhaal "Boartsje op de piano" is in dit boek weggelaten. Bij elk verhaal hoort een wat karikaturaal getekende zwartwitillustratie. De auteur kreeg …Lees verder

Over Lida Dijkstra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ldijkstra

Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft ook educatief materiaal.

Biografie

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid. Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was student-assistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven. In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis …Lees verder op Wikipedia