Daisy
Nederlands

Kop of munt

Karen Rastelli (auteur), Liesbeth Romijn (verteller)
+1
Kop of munt
×
Kop of munt Kop of munt
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 26278
Speelduur: 1:16
Luisterfragment Aanvragen
De broer van Klaartje is overleden. Klaartje (13, ik-figuur) weet precies hoe, maar kan er niet over praten, want dan zal een pijnlijk geheim bekend worden.
Onderwerp
Rouwproces, Incest, Gezin
Titel
Kop of munt
Auteur
Karen Rastelli
Verteller
Liesbeth Romijn  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
1:16
Oorspr. uitgever
De Eenhoorn
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Lars, de broer van Klaartje, is overleden. De toedracht van zijn overlijden en het gegeven dat Klaartje (13, ik-figuur) op enige wijze iets met zijn overlijden van doen heeft, laten zich al snel raden. Dat doet echter niets af aan hoe beklemmend dit verhaal is. In korte zinnen vol beeldspraak die de lezer ruimte bieden zaken in te vullen en die goed passen bij Klaartjes gemoedstoestand, verhaalt de auteur over een taboeonderwerp: Lars misbruikte zijn zusje en niemand mocht ervan weten. Gelukkig vindt Klaartje steun en troost bij haar andere broer Sander. De titel en voorpagina verwijzen naar een symboliek waarmee Sander Klaartje leert dat er altijd twee kanten van een verhaal zijn. Prachtige indringende novelle van de Vlaamse debutante. Vanaf ca. 12 jaar.

Kop of munt

Al op de eerste bladzijde merk je dat dit wel eens een zwaar verhaal zou kunnen worden. Lars is namelijk net gestorven. Zijn vader, moeder, zus en broer blijven alleen achter. De pijn is voelbaar, maar tegelijk wordt het al snel duidelijk dat zus Klaartje en broer Sander iets te verbergen hebben. Wat verder in het verhaal wordt vrij abrupt duidelijk dat Lars niet altijd zo’n fijne broer was. Lars was niet alleen een lastige en gemene puberbroer voor Sander, vooral naar Klaartje toe was zijn gedrag grensoverschrijdend. Dat werpt een heel ander licht op het verhaal. Dit geheim is zwaar om dragen voor Sander en Klaartje. Doorheen het boek merk je dat ze ermee worstelen. Vertellen ze het aan hun ouders of toch maar niet?Karen Rastelli raakt in haar eerste boek een pijnlijk thema aan. In dit dunne boekje (55 p.) is de tekst zeer eenvoudig geschreven. De hoofdstukken zijn kort, zodat er veel op korte tijd gebeurt. Dit zorgt af en toe voor een schokeffect. Sommige stukk…Lees verder