Daisy
Nederlands

Wuif de mussen uit : gedichten en beelden

Joke Van Leeuwen (auteur)
+1
Wuif de mussen uit : gedichten en beelden
×
Wuif de mussen uit : gedichten en beelden Wuif de mussen uit : gedichten en beelden

Wuif de mussen uit : gedichten en beelden

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 6963
Speelduur: 0:34
Luisterfragment Aanvragen
De gedichten in Wuif de mussen uit lijken doorkijkjes in het dagelijks leven. Maar schijn bedriegt, want bij Joke van Leeuwen bestaat doodgewone doordeweeksheid niet: een kinderspel is niet wat het lijkt, een contactadvertentie blijkt een raadsel en zelfs met het hiernamaals is gesjoemeld. Dus hink-stap-springen we door deze bundel van zinnen naar hun betekenis en terug. De prachtige beelden die J
Titel
Wuif de mussen uit : gedichten en beelden
Auteur
Joke Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
00:33:55

Besprekingen

De veelzijdige, creatieve Joke van Leeuwen, veelvuldig bekroond kinderboekenauteur, publiceert hiermee haar derde dichtbundel voor volwassenen. "Alleen wie scherpstelt, vereeuwigt" zegt ze ergens terecht. Maar dat scherpstellen van haar is er een van: in hoge mate de absurditeit van het dagelijks leven inzien en dat in de wat slordige "kletstaal" die mensen in de omgang gebruiken, verwoorden. Die "kletstaal" wordt dan wel ingenieus aangewend (zie b.v. hoe ze de jaarwisseling benoemt: "zich zoenen naar een nieuw alweer"..). Verder plaatst ze heel wat kritische noten bij onze gladde, altijd maar naar vernieuwing strevende maatschappij; echter altijd op een speelse manier. Mooi is de in een verre stad waargenomen kameel die ze ziet als een zegevieren van het "trage" op het almaar "snellere" van onze tijd. Creaties van een open geest die kritisch en komisch het moderne leven beziet. Deze poëzie is òòk leuk als je ze niet volledig snapt!

Over Joke Van Leeuwen

Johanna Rutgera (Joke) van Leeuwen (Den Haag, 24 september 1952) is een Nederlands auteur voor kinderen en volwassenen, dichter, illustrator en performer. Ze woont in Antwerpen.

Biografie

Joke van Leeuwen werd geboren in Den Haag. Haar vader was theoloog en het grote gezin verhuisde regelmatig. Ze woonde onder meer in Amsterdam, Brussel, Kerkrade en Maastricht. In haar ouderlijk huis werd veel gelezen, muziek gemaakt en toneel gespeeld. Van haar tiende tot haar dertiende schreef en tekende ze een eigen huiskrant.

Van Leeuwen studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en de Hogeschool Sint-Lukas Brussel in Schaarbeek. Daarna studeerde ze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel waarover ze vertelde: "In die tijd moest zo'n studie juist ook exacte componenten hebben, dus ging het over manuren staking, waarbij je over tien uren staking niet weet of tien mannen een uur gestaak…Lees verder op Wikipedia