Daisy
Nederlands

Jaspers vlinders

Johan Vandevelde (auteur), Vera Asnong (verteller)
+1
Jaspers vlinders
×
Jaspers vlinders Jaspers vlinders
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 22712
Speelduur: 5:42
Luisterfragment Aanvragen
De 12-jarige Jasper hoort niet bij de groep. Een van zijn klasgenoten, Roderick, merkt hem wel op. Tussen deze twee jongens groeit een heftig gevoel van vriendschap, dat zij beiden gaan herkennen als verliefdheid.
Titel
Jaspers vlinders
Auteur
Johan Vandevelde
Verteller
Vera Asnong  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
5:42
Oorspr. uitgever
Abimo
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Jasper is brugklasleerling op het katholieke Franciscus College. Naast de normale pesterijtjes heeft hij een probleem met zijn seksuele geaardheid. Hij probeert het met een vriendinnetje, maar voelt daar niets bij. Wel voelt hij veel voor Roderik, op wie hij verliefd is. Samen ervaren ze dat homo’s niet overal gemakkelijk geaccepteerd worden. In de klas worden ze gepest, de ouders van Jasper hebben er problemen mee en de directeur van de school werkt hen tegen. Na zo veel tegenwerking overwegen Jasper en Roderik zelfmoord, maar ze weerhouden elkaar daarvan. Het thema homoseksualiteit wordt op een sympathieke manier uitgewerkt, maar de personen zijn wel erg zwart-wit: ze zijn goed of fout. Ook de worsteling met de directeur van de school lijkt niet van deze tijd. Het verhaal wordt rustig verteld en bevat een enkel Vlaams woord. Nu verschenen in de serie 'Portret'*. Vanaf ca. 12 jaar.

Jaspers vlinders

'Jaspers vlinders' vind ik veruit het beste boek dat er tot nu toe al is verschenen in de Portretreeks van Abimo. Dit boek gaat over Jasper die start op de middelbare school. Hij komt uit een gewoon gezin en heeft heel gewone hobby’s. Net als elke jongere houdt Jasper van wat rondhangen bij zijn vrienden. De nieuwe vrienden die hij in de middelbare school maakt, zijn skaters. Zeker wanneer hij toevallig in aanvaring komt met de twee agressiefste jongens van de school, beseft hij dat hij vrienden nodig heeft. Hij krijgt echter geen duur skateboard van zijn ouders. Samen met zijn nieuwe vrienden gaat hij kijken wat hij met zijn budget op de kop kan tikken. Wanneer blijkt dat één van de skaters Jasper gebruikt om iets te kunnen stelen, wordt Jasper verhoord door de politie. Hij komt er met de schrik van af.
Na dit incident heeft hij het moeilijk om zijn vrienden te vertrouwen. Daarom zoekt hij aansluiting bij Roderik, een knappe, rebelse jongen uit zijn klas. De twee jongens trekke…Lees verder

Over Johan Vandevelde

Johan Vandevelde (Brussel, 3 augustus 1973) is een Vlaams jeugdauteur en scenarist.

Levensloop

Vandevelde volgde de opleiding Audiovisuele Kunsten aan de filmschool RITS. In 1998 werd hij door een van zijn docenten aanbevolen voor een schrijfproef bij de Multimedia Group, waar op dat moment de laatste afleveringen van de serie Windkracht 10 werden ingeblikt. Johan Vandevelde werkte mee aan de strips gebaseerd op deze bekende televisiereeks en maakte deel uit van het oorspronkelijke creatieve team achter de televisiereeks Flikken.

In 2000 debuteerde Johan Vandevelde met het jeugdboek De tijdspoort, gebaseerd op een eerder geschreven scenario dat nooit gepubliceerd werd, en mocht hiervoor twee jaar later de eerste prijs van de Limburgse Kinder- en Jeugdjury in ontvangst nemen. In 2005 deed hij dit nog eens over met Na het Licht, deze keer bij de Vlaamse Kind…Lees verder op Wikipedia