Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dr. Proktor en de grote goudroof

Jo Nesbø (auteur), Femke Muller (vertaler), Christel Hoevelinck (verteller)
+1
Dr. Proktor en de grote goudroof
×
Dr. Proktor en de grote goudroof Dr. Proktor en de grote goudroof
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 22724
Speelduur: 5:48
Luisterfragment Aanvragen
De goudvoorraad van Noorwegen is gestolen! De koning schakelt Dr. Proktor en zijn hulpjes Lize en Bulle in om het goud terug te vinden.
Onderwerp
Diefstal
Titel
Dr. Proktor en de grote goudroof
Auteur
Jo Nesbø
Vertaler
Femke Muller
Verteller
Christel Hoevelinck  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Doktor Proktor og det store gullrøveriet
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
5:48
Oorspr. uitgever
Lemniscaat
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Als de goudvoorraad van Noorwegen wordt gestolen, schakelt de koning dr. Proktor en zijn hulpjes Lise en Bulle in om het goud terug te brengen. Het spoor leidt naar Londen, waar het vooral de moeder van drie superboeven is waar het drietal bang voor is. Maar dankzij de uitvindingen van dr. Proktor en inzet van Bulle en Lise komt alles goed, ook al moet daar eerst een voetbalfinale voor gewonnen worden. Dit vierde deel* over dr. Proktor en zijn hulpjes bouwt voort op de eerdere delen: veel humor, een makkelijk te volgen verhaal vol spectaculaire wendingen waarin de bijzondere uitvindingen van de professor een rol spelen. In de tekst worden de lezers regelmatig aangesproken alsof ze een rol spelen in het bizarre avontuur. Het vrolijke verhaal wordt op een heel aansprekende manier aangevuld door grappige illustraties van Georgien Overwater. Een serie die kinderen vrolijk maakt en die hen absoluut stimuleert tot lezen. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Dr. Proktor en de grote goudroof

Als Thor, de baas van de Noorse Nationale Bank, zijn dagelijkse controle van de goudvoorraad doet, weet hij niet wat hij ziet. Het goud is weg! Op zich is het al bijzonder dat dit opviel, want de goudvoorraad bestond uit welgeteld één goudstaaf. In Noorwegen wordt immers zoveel gesnoept dat iedereen in 1972, het grote kiespijnjaar, gouden vullingen nodig had. Thor licht plichtsbewust de koning in. Die is helemaal in paniek want als hij die ene goudstaaf niet kan tonen, dan wordt Noorwegen het armste land van de wereld.
In een helder moment roept de koning de hulp in van Lise, Bulle en Dr. Proktor. Het spoor van de gouddieven leidt al vlug naar London, naar de gebroeders Crunch. Zij zijn de verschrikkelijkste boeven van heel Groot- en Klein-Brittannië. De kinderen en de gekke dokter trekken dus naar London en krijgen er assistentie van de geheime diensten van Noorwegen en Engeland.
Al vlug blijkt dat de gebroeders zo oliedom zijn, dat ze dit zeker niet zelf bedacht hebben. …Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia