Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Turks fruit

Jan Wolkers (auteur)
+1
Turks fruit
×
Turks fruit Turks fruit

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 316007
Speelduur: 5:08
Luisterfragment Aanvragen
Tragikomische episoden, vol erotiek, dood en ellende, uit de relatie tussen een kunstenaar en de vrouw die hem verliet.
Titel
Turks fruit
Auteur
Jan Wolkers
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016 | Andere uitgaven
1 cd
Speelduur
5:08
Oorspr. uitgever
J.M. Meulenhoff
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man
CDR
a467863

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Tieten-kont, tieten-kont, tieten-kont-kont-kont

Ze blijft Jan Wolkers' Turks fruit herlezen, 'een klassiek liefdesverhaal van een knetterende intensiteit', en toch komt Charlotte Van den Broeck er elke keer mee in conflict.

Olga Stabulas, dat lieve rooie dier. Dat rooie, mistige beest. De negentienjarige winkeliersdochter uit Alkmaar is misschien wel de bekendste muze uit de Nederlandstalige literatuur. Onvergetelijk rent ze met een klaproos tussen haar billen door het atelier in de Zomerdijkstraat in Amsterdam. Onsterfelijk ligt ze met dat bergeendje tussen haar borsten te slapen in de Hollandse duinen.

Een halve eeuw na verschijning, in de negenenvijftigste druk van Turks fruit, is Olga nog precies zoals ze was. Onweerstaanbaar. Wolkers schiep met haar een personage van een sacrale vleselijkheid. Ze is de ultieme geliefde, die zoals het ultieme geliefden betaamt, in de tijd wordt bevroren door een vroegtijdige, tragische dood.

Het scheurt me weer aan stukken. Keer op keer zit ik te janken bij het slothoofdstuk. Rosa Turbinata. Hoe vaak ik het boek ook herlees, ik geraak maar niet op het einde voorbereid. Doodgaan lijkt nog oneerlijker als er zo'n gulzig leven aan voorafgaat.

Gek…Lees verder

De tragi-komische episoden in deze autobiografisch getinte roman, vol van erotiek, dood en ellende, komen voort uit de relatie van de verteller, een beeldend kunstenaar, met de vrouw die hem verliet. Deze wilde, brutale, levendige en dan weer verlegen, gevoelig geschreven roman is één van Jan Wolkers' beste. Door de zeer succesvolle verfilming kwam dit boek nog meer in de publiciteit; onlangs ging ook een musical-versie in première. Normale druk, volle bladspiegel.

Over Jan Wolkers

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Harry Cock

Jan Hendrik Wolkers (Oegstgeest, 26 oktober 1925 – Westermient, 19 oktober 2007) was een Nederlands schrijver, beeldhouwer en schilder. Hij werd bekend met de romans Terug naar Oegstgeest (1965) en Turks fruit (1969). Hij weigerde verscheidene prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs (toegekend 1982) en de P.C. Hooft-prijs (1989).

In weerwil van zijn grote bekendheid als schrijver heeft Wolkers altijd te kennen gegeven dat hij zichzelf in de eerste plaats beeldhouwer voelde.

Biografie

Jeugdjaren

Jan Wolkers was afkomstig uit een gereformeerd milieu waar hij in zijn tienerjaren afstand van heeft genomen. De ouders van Wolkers (Jan Hendrik Wolkers sr., 1890-1976 en Jannetje van der Heijde, 1899-1979) kwamen oorspronkelijk uit Amsterdam en hadden in totaal elf kinderen, van wie Jan het derde was. Vader Wolkers bezat voor de Tweede Wereldoorlog een slecht lopende kruide…Lees verder op Wikipedia