Daisy
Nederlands

De evolutie van Calpurnia Tate

Jacqueline Kelly (auteur), Annelies Jorna (vertaler), Liesbeth Reusen (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 24136
Speelduur: 9:23
Luisterfragment Aanvragen
Texas, 1899. Samen met haar opa maakt Callie lange wandelingen door de natuur om dieren en planten te observeren. Tegen alle regels en gewoonten in, is ze dan ook vastbesloten om later natuurwetenschapper te worden.
Titel
De evolutie van Calpurnia Tate
Auteur
Jacqueline Kelly
Vertaler
Annelies Jorna
Verteller
Liesbeth Reusen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The evolution of Calpurnia Tate
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Speelduur
9:23
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Texas, de zomer van 1899. De 11-jarige Calpurnia, ook wel Callie, is dol op de natuur. Samen met haar opa maakt ze lange wandelingen, observeert ze dieren en planten en maakt ze notities van hun bevindingen. In tegenstelling tot haar vriendin Lula heeft Callie een hekel aan handwerken, koken en pianospelen. Callie wil later natuurwetenschapper worden. Maar dat is zeer ongebruikelijk voor een meisje uit haar tijd. Zal Callie de kans krijgen om haar droom waar te maken? Een historische roman over een onstuimig, nieuwsgierig meisje dat weigert zich te laten beperken door de regels en gewoonten uit haar tijd. Op een buitengewoon geestige, levendige en ontwapenende manier vertelt Callie in de ik-persoon over haar leven. Het taalgebruik is zeer rijk en gedetailleerd. Zowel het verhaal als de personages staan als een huis. Het boek is in de Verenigde Staten zeer lovend ontvangen verscheen al in 23 landen. Ook gegarandeerd leesplezier voor volwassenen. Vanwege het taalgebruik is dit boek voor…Lees verder

De evolutie van Calpurnia Tate

Dit boek speelt zich af in 1899 in Texas in de omgeving van de stad Fentress. De hoofdpersoon is Calpurnia Virginia Tate (Callie), elf jaar en enig meisje in een gezin met zeven kinderen. Vader heeft de katoen- en pecannotenplantage annex fabriek geërfd van zijn ouders. De slavernij ligt nog niet lang in het verleden en veel ex-slaven werken als huispersoneel of op de plantage. Grootvader woont bij het gezin van Callie in. Het is de tijd waarin vrouwen zich moesten inpakken in corsetten en onderrokken, een 'martelmethode' volgens Callie. Het is ook de tijd waarin men dacht dat vrouwen zich hoorden te bekwamen in de huishouding en verder niet te veel ambities moesten hebben. De universiteit van Austin telde toen 500 studenten, zeventien van hen waren vrouw. Ook Callie wacht het lot om op te groeien tot 'een goed gechaperonneerde jongedame'. Maar ze heeft een hekel aan handwerkjes en koken.

Gelukkig is er grootvader. Sinds hij zich teruggetrokken heeft uit het familiebedri…Lees verder

Suggesties