Daisy
Nederlands

Wachten op Matroos

Ingrid Godon (auteur), Tonia Noterman (verteller)
+1
Wachten op Matroos
×
Wachten op Matroos Wachten op Matroos
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 10614
Speelduur: 0:13
Luisterfragment Aanvragen
Vuurtorenwachter Tijs is heel blij als Matroos, op wie hij al heel lang wacht, op zijn verjaardag komt opdagen om met hem de wereld rond te varen. Prentenboek met expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Wachten op Matroos
Auteur
Ingrid Godon
Verteller
Tonia Noterman  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2000
1 cd
Speelduur
0:13:30
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem Geconverteerd boek

Besprekingen

Van de vuurtoren en de matroos

Vlaams jeugdboek blijkt in Engelse vertaling plots homoboek

Is Wachten op Matroos, het veelvuldig bekroonde jeugdboek van Ingrid Godon en André Sollie, een ode aan de herenliefde? De Engelse pers vindt van wel. Hello, Sailor, de net verschenen vertaling van het boek zorgt in Engeland zelfs voor een bescheiden controverse. Over homoseksualiteit wordt er met kinderen immers liever niet gepraat.

Brussel

Eigen berichtgeving

'Picturebook for children has a gay theme.' Het is de kop boven een wat hetzerig stukje in de Britse krant The Guardian. Het prentenboek in kwestie heet Hello, Sailor, het is de Engelse vertaling van een boek van de Vlaamse auteurs Godon en Sollie dat volgens de krant duidelijk over de herenliefde gaat. De collega's van The Independent zagen het overigens niet anders. Het hoofdpersonage Tijs, de of een vriend van de matroos, is volgens de krant niet toevallig een vuurtorenwachter. "Het feit dat de twee mannen samen de nacht doorbrengen in een…Lees verder

Van de vuurtoren en de matroos

Vlaams jeugdboek blijkt in Engelse vertaling plots homoboek.

Is Wachten op Matroos, het veelvuldig bekroonde jeugdboek van Ingrid Godon en André Sollie, een ode aan de herenliefde? De Engelse pers vindt van wel. Hello, Sailor, de net verschenen vertaling van het boek zorgt in Engeland zelfs voor een bescheiden controverse. Over homoseksualiteit wordt er met kinderen immers liever niet gepraat.

'Picturebook for children has a gay theme.' Het is de kop boven een wat hetzerig stukje in de Britse krant The Guardian. Het prentenboek in kwestie heet Hello, Sailor, het is de Engelse vertaling van een boek van de Vlaamse auteurs Godon en Sollie dat volgens de krant duidelijk over de herenliefde gaat. De collega's van The Independent zagen het overigens niet anders. Het hoofdpersonage Tijs, de of een vriend van de matroos, is volgens de krant niet toevallig een vuurtorenwachter. "Het feit dat de twee mannen samen de nacht doorbrengen in een gigantische 100 voet hoge penis", schrijf…Lees verder

Vlaams prentenboek veroorzaakt rel in Engeland

BRUSSEL -- Het Vlaamse prentenboek Wachten op matroos wordt controversieel ontvangen in Groot-Brittannië. Het boek van Ingrid Godon en André Sollie is bestemd voor kinderen vanaf vijf jaar, maar volgens de Britse kranten schuilt er een homothema in.

Toen Querido het vorig jaar bij ons uitbracht, werd het bekroond met de Gouden Griffel, de Boekenpauw en de Boekenwelp. Ook in Duitsland bleek de publieke opinie er geen moeite mee te hebben. Ingrid Godon bedacht het verhaal, tekende de illustraties, en vroeg André Sollie om alles uit te schrijven. Het verhaal gaat over de zeetorenwachter Tijs, die op de uitkijk staat tot zijn vriend matroos hem ophaalt voor een wereldreis. Zijn buren proberen hem tot realisme aan te manen. Toch wordt zijn wachten beloond.

Godon: ,,In wezen is dit een verhaal over verlangen, over vertrouwen en geduld. Het gaat over een vriendschap tussen twee mannen. De redacteurs van Querido merkten al op dat er een onderstroom van een homoverhaal in zat,…Lees verder

Wachten op Matroos

Een zeldzaam goed uitgebalanceerd prentenboek is Wachten op Matroos van Ingrid Godon met een tekst van André Sollie. Godon werkt met pastel en olieverf op karton en geeft de contouren aan met een gepenseelde inktlijn. Zo ontstaan krachtige, expressieve figuren, hun hele lichaamshouding drukt emotie uit. Tijs, de hoofdfiguur, is vuurtorenwachter en mist zijn vriend Matroos. De compositie wordt uitermate spannend, doordat Godon in- en uitzoomt en van kikvors- naar vogelperspectief verspringt, op die manier wordt het statische van de vuurtoren doorbroken. Het lijkt alsof de vuurtoren doelbewust weer op koers brengt wat verloren is, en iedereen die ooit afscheid nam, weer veilig thuis zal brengen.

In het verhaal is geen kind te bespeuren, maar waar jonge lezers zich - in tegenstelling tot vele volwassenen misschien - met gemak in kunnen terugvinden, is het vertrouwen dat Tijs aan de dag legt. Hij vertrouwt er blindelings op dat Matroos zoals beloofd zal terugkeren. Zijn vertrouwen …Lees verder

Kinderen wachten op ,,matroos''

Al zo'n twintig jaar illustreert de Lierse Ingrid Godon kinderboeken. Het succes van haar werk stijgt alsmaar. Onder meer de figuurtjes Nellie en Cezar die in tijdschriften en boeken te zien zijn, raken ontzettend populair. Binnenkort verschijnen zij wellicht op posters en misschien in de film. Over enkele weken rolt Ingrids eerste eigen boek ,,Wachten op matroos'' van de persen. André Sollie is scenarist.

LIER

,,Van kleinsaf tekende ik en dat is eigenlijk nooit meer gestopt. Het werd een tweede natuur. In de Lierse kunsthumaniora moedigde mijn leraar Rik Van den Brande mij aan. Na mijn school ben ik gaan rondbelleen naar uitgevers om te mogen illustreren. Mijn eerste werkjes waren illustraties voor boekjes wiskunde en Frans bij uitgeverij Plantijn uit Deurne.'', zegt Ingrid Godon.

Doorbraak

,,Dan kwam het tijdschrift Dopido van De Goede Pers. Verder werkte ik ook voor Zonnekind en Zonnestrand. Ondertussen maakte ik gelegenheidstekeningen zoals voor communieprentjes. Met onder meer de figuurtjes Nellie en Cezar kreeg ik bekendheid in het buitenland. Van beide ontwierp ik ondertussen poppen. Vanaf september komen ze op de markt komen. Een Chinese firma maakt ze.'', gaat de illustratrice verder.

,,Vijf jaar geleden kwam de internationale doorbraak. Nu komt het eerste Engelstalige boek met mijn illustraties ,,Boo Hoo Baby?''op de grootste kinderboekenbeurs ter we…Lees verder

De vuurtorenwachter Tijs kijkt uit over het water. Hij wacht op zijn vriend Matroos, met wie hij de wereld wil rondvaren. Op zijn verjaardag krijgt Tijs bezoek en is er feest. Het geluk van Tijs kan niet op wanneer 's avonds laat Matroos komt. Ze smeden plannen en trekken samen op reis. Van nu af wachten Tijs’ trouwe vrienden, buurvrouw Roos en de postbode Felix, elke dag op zijn terugkomst. Dit verhaal geeft op een suggestieve manier weer hoe mensen geduldig wachten op iemand die hen dierbaar is. De tekst geeft scherp en accuraat de gebeurtenissen en emoties weer maar laat ook ruimte voor fantasie. De sfeervolle schilderijen over één of twee bladzijden prikkelen de verbeelding. Met olieverf op beige papier schilderde de illustratrice haar verhaal in strakke lijnen. Door het wisselend perspectief en de doordachte compositie zijn de platen gevarieerd. Het contrast tussen de scènes overdag en 's nachts is sfeervol. De personages, allemaal volwassenen, zijn expressief neergezet. Een knap…Lees verder

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia