Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Spaar de spotvogels

Harper Lee (auteur)
+1
Spaar de spotvogels
×
Spaar de spotvogels Spaar de spotvogels

Spaar de spotvogels

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 1697
Speelduur: 11:54
Luisterfragment Aanvragen
Het dagelijks leven in een klein stadje in Alabama en de gebeurtenissen rond een proces tegen een jonge zwarte man, verdacht van een zedendelict, gezien door de ogen van twee kinderen.
Titel
Spaar de spotvogels
Auteur
Harper Lee 1926-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
To kill a mockingbird
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 1999
1 cd
Speelduur
11:54:00
Aantekening
Geconverteerd boek

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

In de Amerikaanse staat Alabama wordt een jonge zwarte man ervan beschuldigd een blank meisje te hebben verkracht. Hij ontkent. Zijn verhaal is dat het zwakbegaafde meisje hem probeerde te verleiden en dat hij is weggerend. De publieke opinie keert zich volledig tegen hem en de blanke advocaat die zo moedig is zijn verdediging op zich te nemen, wordt door bijna het hele dorp veroordeeld. Ook voor zijn kinderen, een zoon van 12 en een dochter van 8, heeft dit verstrekkende gevolgen. Hoewel het bijna 40 jaar geleden is dat de eerste druk verscheen en sommige omstandigheden gedateerd zijn, heeft het verhaal nog niets aan kracht ingeboet. De gebeurtenissen worden verteld vanuit het perspectief van de dochter van de advocaat. Haarscherp observeert ze de mensen, hun zwakheden en het lef dat een enkeling onverwacht toont. Door haar ogen zien we wat kortzichtigheid, gebrek aan durf en vooral onverschilligheid teweeg kunnen brengen. Bekroond met de Pulitzer Prijs. Kleine druk, krappe marge.

Over Harper Lee

Nelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926 – aldaar, 19 februari 2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij is vooral bekend geworden door de roman To Kill a Mockingbird uit 1960, die een Pulitzerprijs won in 1961. Het boek werd in het Nederlands vertaald als Spaar de spotvogel(s).

Leven en werk

Nelle Lee, die haar tweede voornaam Harper als pseudoniem gebruikte omdat ze niet als "Nellielee" bekend wilde worden, was de jongste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader Amasa Coleman Lee was een advocaat en voormalig hoofdredacteur/eigenaar van een krant in Monroeville. Daarnaast was hij senator in Alabama van 1926 tot 1938. Nelles moeder was Frances Cunningham Finch, wier namen ze in haar boek To Kill a Mockingbird voor verschillende personages heeft gebruikt. In haar jeugdjaren was ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote, met wie ze een levenslange vriendschap had. Hij was tevens een inspiratiebron…Lees verder op Wikipedia