Daisy
Nederlands

De tocht van Beeldschoon en Lieveling

Guy Didelez (auteur), Marie Jeanne Bisschop (verteller)
+1
De tocht van Beeldschoon en Lieveling
×
De tocht van Beeldschoon en Lieveling De tocht van Beeldschoon en Lieveling

De tocht van Beeldschoon en Lieveling

In de reeks:
Molokai; 1
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 30011
Speelduur: 3:54
Luisterfragment Aanvragen
Als Kanani (14, ik-persoon) vlekken krijgt op haar lichaam, wordt ze bij haar familie weggehaald. Ze wordt per schip naar de leprakolonie Molokai vervoerd. Onderweg maakt ze kennis met de aantrekkelijke Kaipo en ze komen in een zware storm terecht. Met informatie over melaatsheid.
Onderwerp
Lepra, Vriendschap
Titel
De tocht van Beeldschoon en Lieveling
Auteur
Guy Didelez
Verteller
Marie Jeanne Bisschop  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2021
1 cd
Speelduur
3:54
Oorspr. uitgever
Pelckmans
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Besprekingen

Dit is het eerste deel van een trilogie, waarin historische feiten worden gecombineerd met een romantisch verhaal. Het is de tijd waarin de Belgische pater Damiaan (gestorven in 1889) op het Hawaïaanse lepra-eiland Molokai de zieken bijstaat. We maken kennis met het 14-jarige meisje Kanani (ik-persoon), die door leprajagers bij haar familie is weggerukt en op transport gezet naar het eiland. Onderweg maakt ze kennis met de aantrekkelijke Kaipo. De boot komt in een zware storm terecht, waarbij Kaipo het leven van de mooie Kanani redt. Voor het drieluik baseert de auteur zich met name op het werk van historica Hilde Eynikel. Zij deed research naar het leven van Damiaan en naar het eiland Molokai toen hij daar woonde. Met de trilogie wordt beoogd de publieke kennis over lepra te vergroten. De Vlaamse auteur scheef al vele kinder- en jeugdboeken, toneelstukken, scenario's en hoorspelen. Dit eerste verhaal in vlot en eenvoudig taalgebruik zal zeker bij jongeren binnenkomen. Het is aangev…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia