Daisy
Nederlands

Op liefde en dood

Gerda Van Erkel (auteur), Ann Aelbrecht (verteller)
+1
Op liefde en dood
×
Op liefde en dood Op liefde en dood
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 24146
Speelduur: 6:36
Luisterfragment Aanvragen
Sinds Hasses hospita Ludwina een hersenbloeding kreeg en in coma ligt, krijgt Hasse om 3 uur 's nachts thuis bezoek. Deze bezoeken brengen haar naar de oorlog in Vietnam in 1968.
Titel
Op liefde en dood
Auteur
Gerda Van Erkel
Verteller
Ann Aelbrecht  (inlezer)
Taal
Nederlands
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Speelduur
6:36
Oorspr. uitgever
Davidsfonds /Infodok
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Hasses ouders zijn arts en wonen in Tanzania. Hasse (18) mist hen ontzettend. Ze is in Antwerpen gebleven en woont bij de gepensioneerde Ludwina. Wolf is Hasses vriend en zijn zus Charlie is de beste vriendin van Hasse. Charlie vindt dat Wolf niet bij Hasse past. Ludwina krijgt een hersenbloeding en ligt daardoor in coma. Hasse krijgt sindsdien om 3 uur 's nachts thuis bezoek. Deze bezoeken brengen haar naar de oorlog in Vietnam in 1968. In deze intrigerende roman wordt gespeeld met perspectief en tijd. De auteur schrijft regelmatig heel gedetailleerd wat Hasse waarneemt, maar gebruikt ook prachtige beeldspraak. Het perspectief wisselt regelmatig van de derde persoon naar de tweede persoon. Dit vraagt zorgvuldige lezing van de tekst. De verhaalpersonen komen realistisch over en de lezer zal in eerste instantie antipathie voelen voor Wolf, maar dit verandert naar sympathie. Dit bijzondere verhaal vraagt niet alleen verbeeldingskracht, maar neemt de lezer ook mee met de gevoelens van Ha…Lees verder

Op liefde en dood

Dit boek bevat een origineel verhaal over de liefde. De hoofdpersonages zijn Hasse en Ludwina. Hasse woont als zeventienjarige bij Ludwina, een oudere vrouw, in. Haar ouders zijn als dokter naar Afrika getrokken. Hasse heeft het hier moeilijk mee: zijn mensen op een continent ver weg dan belangrijker dan zij? Gelukkig vindt ze steun bij haar vriendje Wolf, een student rechten. Wolf is wel erg kritisch en veeleisend. Hasses beste vriendin is Charlie, de zus van Wolf. Charlie rebelleert tegen haar perfectionistische familie door met haar studies te stoppen en gewoon een baantje in de horeca te nemen. 

Wanneer Ludwina in een coma geraakt, neemt het verhaal een vreemde wending. Ludwina lijkt de kans te krijgen om afscheid te nemen van haar verleden, zoals je wel eens hoort dat je vlak voor je dood het verleden ziet voorbijtrekken. Het verhaal wordt meer zweverig. Ludwina keert ’s nachts telkens om hetzelfde uur terug naar huis, waar Hasse haar kan zien. Telkens neemt ze deze…Lees verder

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

  • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad) met tekeningen van Willy Vandersteen
  • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad) met tekeningen van Willy Vandersteen
  • 1985 Tussen twee oevers (Soethoudt / 3de druk 1987) geschreven op aanvraag van de uitgever
  • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
  • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
  • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
  • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
  • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
  • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
  • 1993 Zes maal één is z…Lees verder op Wikipedia