Daisy
Nederlands

Waarom ik schrijf : verhalende essays

George Orwell (auteur), Olaf Brenninkmeijer (vertaler), Arie Storm (vertaler)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 29572
Speelduur: 15:53
Luisterfragment Aanvragen
Van 1928 tot aan zijn vroegtijdige dood in 1950 produceerde de schrijver een buitengewone reeks beschouwingen waarin hij zijn licht liet schijnen op de beladen tijd waarin hij leefde en schreef. Deze verzameling bevat klassiekers zoals ‘Waarom ik schrijf’ en ‘Een olifant omleggen’ alsook minder bekende journalistieke artikelen, analyses en herinneringen.
Titel
Waarom ik schrijf : verhalende essays
Auteur
George Orwell
Vertaler
Olaf Brenninkmeijer Arie Storm Lore Coutinho Martin Schouten
Verteller
Gi Mateusen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The collected essays, journalism and letters of George Orwell
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Speelduur
15:53
Oorspr. uitgever
De Arbeiderspers
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Besprekingen

De politieke tekst is een kunst

George Orwell kennen we vooral van zijn romans, maar zijn journalistieke werk is minstens even lezenswaardig.

Er zijn weinig klassieke schrijvers naar wie zo dikwijls verwezen wordt als naar George Orwell. Zijn bekende romans, Boerderij der dieren (1945) en vooral 1984 (1948) blijven vele waarnemers inspireren om totalitaire tendensen in onze samenleving te duiden. Denk aan de newspeak van de Trump-administratie of het hoge Big-Brothergehalte van de surveillancemaatschappij.

Veel minder bekend zijn de essays die hij tussen 1931 en 1949 schreef over toen actuele thema's als fascisme, imperialisme en communisme. Deze teksten ontstonden uit zijn persoonlijke ervaringen: als klein jongetje in een strenge Engelse kostschool, als koloniale politieman in Birma, levend onder verschoppelingen in Parijs en Londen en meevechtend met de Spaanse republikeinen tegen de staatsgreep van de uiterst-rechtse Franco.

Een aantal van deze verhalende essays, onlangs samengebracht in de bundel Waarom ik schrijf, geeft een voortreffelijk overzicht van Orwells journalistieke werk: zijn onderzoek naar …Lees verder

Over George Orwell

George Orwell, pseudoniem voor Eric Arthur Blair (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950), was een Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Eton College en Indian Imperial Service

Eric Arthur Blair werd geboren op 25 juni 1903 in Motihari, Bihar, India uit een Schotse familie. Zijn vader Richard Blair werkte voor het opiumdepartement van de Civil Service. Zijn moeder Ida Limouzin bracht hem na een jaar naar Engeland. Hij had een oudere zuster, Marjorie, en een jongere zuster, Avril. Later zou hij zijn familiale achtergrond ironisch omschrijven als lower-u…Lees verder op Wikipedia