Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Angel : roman

Filip Rogiers (auteur), Jef Reyniers (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 26370
Speelduur: 6:34
Luisterfragment Aanvragen
Een voormalig Canadese militair en zijn zoon die journalist is, krijgen ieder te maken met militaire, politieke en sociale machinaties als gevolg van de Koude Oorlog.
Titel
Angel : roman
Auteur
Filip Rogiers
Verteller
Jef Reyniers  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2018
1 cd
Speelduur
6:34
Oorspr. uitgever
Polis
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Een geschiedenisles in romanvorm

ROMAN. Filip Rogiers kijkt niet op een thema meer of minder in zijn roman Angel. Zijn personages worden haast vermalen door de grillen van de geschiedenis.

Empathisch peuteren achter de naakte feiten, het is een van de drijfveren achter de journalistieke aanpak van Filip Rogiers, ex-De Morgen en nu actief bij de krant De Standaard. Zijn metier spat telkens weer van de pagina's in doorwrochte, lange stukken en interviews over politiek, samenleving en thehuman factor.

Maar naast zijn krantenwerk - met de Dexia Persprijs 2017 bekroond - heeft Rogiers (°1966) de laatste decennia geduldig een literair reservaat uitgebouwd. Zijn letterenentree was niet min: voor de verhalenbundel Nauwelijks lichaam ontving hij in 2012 meteen de Vlaamse Debuutprijs. Ook hier dat gevoel voor mededogen: over de zes verhalen hing een sluier van vergeefse strevingen. Mensen die onderuitgaan door gebeurtenissen waar ze geen greep op hebben, het is een onderwerp waar Rogiers steeds naar teruggrijpt. Met de wrange roman Verman je (2015) goot hij kwesties als privacy, arbeidsmarkt, discriminatie en sociaal verzet in een verhaal met scherpe randjes.

Lees verder

Angel

Eerste zin. Ik hoorde Daniel Hilfiger in de stem aan de andere kant van de lijn.

Tijdens de Koude Oorlog lag een van de grootste Canadese militaire bases in Frankrijk, in Marville om precies te zijn, vlak bij de Belgische grens. Alles bijeen woonden er 3500 mensen op de militaire terreinen, wat zeven keer zoveel was als in het dorp. Toen Filip Rogiers, journalist bij De Standaard en auteur van twee eerdere boeken, vernam dat er tussen 1957 en 1961 maar liefst 37 baby’s op de basis gestorven waren, ging zijn fantasie werken: hier zat een roman in.

Het resultaat is Angel , waarin op een dag in 1957 een vliegtuig op de basis van Marville landt. Aan boord zijn de veelal zwangere vrouwen van daar gestationeerde militairen. Doodzieke vrouwen, zo blijkt, die misvormde kinderen op de wereld zetten en soms ook zelf sterven. Waarom krijgen zij pas decennia later een kruisje op het kerkhof van Marville?

Angel speelt op twee niveaus. Het is het verhaal van Alain, de zoon van een van de militairen. Hij is geboren uit het tweede huwelijk van vader Nathan…Lees verder

Filip Rogiers (1966, journalist en literator) vertelt in drie tijdlagen (1957, 1989 en 2002) het verhaal van de Canadese militair Nathan Helmer en zijn zoon Alain. Nathan is tijdens de Koude Oorlog in 1957 in Noord-Frankrijk gestationeerd, waar zijn zwangere vrouw zich later bij hem voegt en een miskraam krijgt. Het huwelijk strandt, Nathan hertrouwt en blijft in Frankrijk, zich tot imker ontwikkelend. In de tweede verhaallijn wordt hij in die hoedanigheid met vreemde massale bijensterfte geconfronteerd en zoekt de oorzaak. De derde verhaallijn betreft Alain, fotograaf en journalist, die een landelijke scoop maakt met het blootleggen van een grote insecticidenfraude. Steeds speelt de ontkenning van (Nathan) en de zoektocht naar (Alain) militaire, politieke en sociale machinaties in en na de Koude Oorlog. Is er gif op mensen uitgeprobeerd, bedekken politici gifschandalen? Rogiers geeft geen antwoorden. Het verhaal is in verzorgde en toegankelijke taal geschreven, maar omdat de lezer ze…Lees verder