Daisy
Nederlands

De notenkraker

E.T.A. Hoffmann (auteur), Siska Goeminne (bewerker), Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (componist)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 9794
Speelduur: 1:07
Luisterfragment Aanvragen
Als Carla met Kerstmis een notenkraker krijgt, komt deze 's nachts tot leven en bindt de strijd aan met de muizenkoning. Eigentijdse bewerking van het sprookje 'De notenkraker en de muizenkoning'. Met gestileerde illustraties in kleur en cd met de vertelling en de notenkrakerssuite. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar.
Titel
De notenkraker / verteld door Warre Borgmans ; muziek van Tsjajkovski ; bew. tekst Siska Goeminne
Auteur
E.T.A. Hoffmann 1776-1822
Bewerker
Siska Goeminne
Componist
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 1840-1893
Verteller
Warre Borgmans
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2008
1 cd
Speelduur
1:07:14

Besprekingen

Klein formaat vierkant prentenboek met een bewerking van Hoffmanns 'De Notenkraker en de muizenkoning´. Jaarlijks, op de avond voor kerst, arriveert oom Drossel in een door paarden getrokken koets (afgebeeld op de omslagillustratie). Voor Klaartje en Free maakte hij een notenkraker in de vorm van een schildknaap. Deze komt 's nachts tot leven. Fascinerende mix van fantasie en werkelijkheid, dromen en waken. Verhalende schrijfstijl. De gestileerde, in kleurvlakken opgebouwde illustraties zijn uitgevoerd in gemengde technieken, met overlappingen en lichte beschaduwing. Free en Klaartje ogen wat ouwelijk. De bijgevoegde cd bevat een orkestvertelling: Tsjaikovski's muziekstuk 'De Notenkraker' en de voorgelezen tekstblokken wisselen elkaar af. Kinderen zullen de emoties en spanningsvelden intuïtief aanvoelen. De stem van de mannelijke voorlezer is goed verstaanbaar en beeldend, met gebruikmaking van stemmetjes. De cd (speelduur ca. 70 min.) bevat tevens de Notenkrakerssuite, opus 71 A. In …Lees verder

Over E.T.A. Hoffmann

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (Koningsbergen, 24 januari 1776 – Berlijn, 25 juni 1822) was een Duits auteur, componist, dirigent, jurist en tekenaar. Zijn laatste voornaam luidde eigenlijk Wilhelm, maar uit bewondering voor Mozart veranderde hij deze in Amadeus. Hij was de jongste zoon van advocaat Christoph Ludwig Hoffmann (1736-1797) en diens nicht Lovisa Albertina Doerffer (1748-1796).

Van beroep was Hoffmann jurist, maar daarnaast was hij een hartstochtelijk muziekliefhebber, succesvol muziekrecensent en componist. In 1822 overleed hij door nerveuze uitputting en overmatig drankgebruik.

In Bamberg is sinds 1930 het museum E.T.A. Hoffmann-Haus aan hem gewijd.

Vernieuwende vertelstructuur

Als schrijver bleek Hoffmann meeslepend, origineel en geniaal te zijn, zoals blijkt uit zijn in 1809 geschreven Ritter Gluck, over de bekende componist; Die Elixiere des Teufels uit 1816, over fa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties