Daisy
Nederlands

Iconen : roman

Erik Vlaminck (auteur)
+1
Iconen : roman
×
Iconen : roman Iconen : roman

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 32004
Speelduur: 4:10
Luisterfragment Aanvragen
Een kloosterbroeder beschrijft de gebeurtenissen in een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig.
Titel
Iconen : roman
Auteur
Erik Vlaminck  (Inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2023
1 cd
Speelduur
4:10
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Vrijdag
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Besprekingen

De litanieën van broeder econoom

In de jaren 70 werkte Erik Vlaminck in een psychiatrisch centrum. In Iconen roept hij die periode op in een monoloog van een kloosterbroeder.

Zomer 1975. Broeder Medard zit bij het bed van zijn hulpbehoevende moeder die door een diepe depressie nauwelijks nog communiceert. Blijf tegen haar praten, maant de dokter hem aan, 'desnoods over de ballekes in de soep'. Dat doet hij uitvoerig tijdens wekelijkse bezoeken en later, wanneer ze gestorven is, aan haar graf. Hij vertelt vooral over zijn werk als econoom in een psychiatrisch centrum. Die zondagse afspraken zijn klaagsessies over patiënten met wie niks aan te vangen is, dokters die niet deugen, allerlei instanties die zich bemoeien met zijn werk en jonge werknemers, onder wie ook een 'langharig sujet' dat Erik Vlaminck heet, die met revolutionaire ideeën de werking van het centrum ondermijnen. Zelf trekt broeder Medard af en toe naar een flatje in Antwerpen waar hij zich graag in vrouwenkleren hult en een geheime rekening spekt. Ook is hij een fervent verzamelaar van klassieke iconen. Medards litanieën, die haast op een biecht lijken, worden een …Lees verder

Recensie Iconen -Een verre van compleet mens

Erik Vlamincks verhaal van kloosterbroeder Medardus, een onbetrouwbare man in een onwaarachtige wereld, is donkerder dan Elsschot. De lezer wordt op niveau murw gebeukt.

De achterflap van Iconen, de nieuwe roman van de Belgische auteur Erik Vlaminck (1954), meldt dat dit boek een ontluisterende blik biedt op de gang van zaken in een Vlaams psychiatrisch centrum in de jaren zeventig, 'een kluwen van machtsmisbruik en onmenselijke bejegening. Amper vijftig jaar later dreigen de vergeetputten van toen vergeten te worden'.

Op grond van deze tekst verwachtte ik een sociaalkritische roman, een aanklacht tegen weggepoetste misstanden in een psychiatrische kliniek. Na enkele bladzijden bevond ik mij inderdaad in de beloofde kluwen van machtsmisbruik en onmenselijke bejegening, maar daarin ligt niet de essentie van dit boek. Mijn aandacht verschoof al snel naar de psychologie, naar de gecompliceerde ik-figuur, de 26-jarige kloosterbroeder Medardus. Hij, spin in het web van de misstanden, vertelt zijn relaas in de vorm van een monoloog aan zijn bedlegerige moeder in een verpleeghuis, die niet in staat is te reageren.

Medardus werd geen broeder …Lees verder

Erik Vlaminck

Halfweg de jaren 70 was Erik Vlaminck opvoeder in een psychiatrische instelling. In die tijd waren dat nog echte vergeetputten, gerund door ongeschoolde broeders. De wantoestanden die hij er meemaakte, zouden hem niet meer loslaten. In 'Het schismatieke schrijven' (2005), het sluitstuk van Vlamincks autobiografische familiecyclus, blikte de auteur terug op die duistere periode en stelde hij dat hij schrijver wilde worden precies om de heikele staat van de psychiatrie aan te klagen. Met 'Iconen' heeft hij bijna een halve eeuw na datum zijn traumaboek geschreven. Het beeld dat Vlaminck van de toenmalige zorgverlening ophangt, is onthutsend. De verteller is 'broeder econoom' Medard, 'een trichard' die giften verdonkeremaant en voortdurend 'met dubbel krijt' schrijft. Met zijn perfide winsten legt hij een verzameling iconen aan. In zondagse litanieën biecht hij zijn 'onverkwikkelijke tribulaties' op aan zijn dementerende moeder. Medard zwaait de plak in het centrum, waar…Lees verder

Een compacte (158 p.) en indringende literaire roman over een psychiatrisch centrum in het Vlaanderen van de jaren zeventig. De roman toont een kluwen van machtsmisbruik en onmenselijke bejegening. De lezer kijkt mee over de schouder van Guido Schrauwen, ook wel broeder Medard, die tussen 1974 en 1976 verantwoordelijk was voor het financiële beleid van de instelling en zijn ervaringen van die tijd beschrijft aan zijn vader. Geschreven in een eigenzinnige en directe stijl, met veel gebruik van Vlaamse spreektaal. Vooral geschikt voor een literaire lezersgroep.Erik Vlaminck (1954) is een bekende Belgische auteur en toneelschrijver en is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij schreef meer dan dertig boeken. Als Dikke Freddy schrijft hij brieven aan machtshebbers.

Over Erik Vlaminck

Erik Vlaminck (Kapellen, 2 juli 1954) is een sociaal bewogen roman- en theaterauteur. Hij werd bekend met een zesdelige romancyclus over het ongewone leven van gewone mensen in het Vlaanderen van de 20e eeuw (in 2005 gebundeld in drie delen: Langs moederszijde, Langs vaderszijde, Langs schrijverszijde) en brak door bij een ruim lezerspubliek met Suikerspin (2008) en Brandlucht (2011).

Biografie

Vlaminck is de zoon van handelsreiziger Georges Vlaminck (1923-1981) en naaister Anna Rombouts (1929-1989). Van 1960 tot 1973 liep hij school aan het Sint-Michielscollege (Brasschaat). Van 1973 tot 1975 volgde hij de lerarenopleiding aan het H. Pius X-instituut (Antwerpen) en ging daarna aan de slag als hulpverlener in een psychiatrisch centrum.

In 1976 debuteerde hij met de novelle De troost. In 1980 was hij mede-oprichter van het sociaal geïnspireerde Seeftheater waar hij tot 1984 vier s…Lees verder op Wikipedia