Daisy
Nederlands

Tussen winter en hemel

Elin Bengtsson (auteur), Maaike Lahaise (vertaler), Gert Vandenrijn (verteller)
+1
Tussen winter en hemel
×
Tussen winter en hemel Tussen winter en hemel

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 22739
Speelduur: 3:35
Luisterfragment Aanvragen
Martins jongere broer Andreas is vijftien en zal binnenkort sterven. Martin uit zijn verdriet en boosheid daarover in zijn gitaarspel, maar kan er met niemand over praten.
Titel
Tussen winter en hemel
Auteur
Elin Bengtsson
Vertaler
Maaike Lahaise
Verteller
Gert Vandenrijn  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mellan vinter och himmel
Editie
1
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2014
1 cd
Speelduur
3:35
Oorspr. uitgever
Clavis
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Besprekingen

Martins jongere broer Andreas is vijftien en zal binnenkort sterven. Martin uit zijn verdriet en boosheid daarover in zijn gitaarspel, maar kan er met niemand over praten. Zelfs niet met zijn vriendin Sara. Zijn boosheid richt zich ook op Andreas zelf, omdat die zijn lot lijdzaam ondergaat en het leven dat hem nog rest niet ten volle leeft. In rake bewoordingen wordt de worsteling beschreven van de hoofdpersonen die opgesloten zitten in hun eigen gevoelswereld. Andreas raapt al zijn moed bij elkaar en gaat de confrontatie met Martin en met het leven aan. Een boek over de rauwe werkelijkheid en hoofdpersonen die wars van conventies hun eigen weg zoeken. Geschreven in een taal die intrigeert: 'Er is iets vreemds met mensenlijven. Dat ze zo onoverwinnelijk aandoen, net voordat ze ophouden te werken.' Vanaf ca. 15 jaar.

Tussen winter en hemel

Andreas is vijftien en weet dat hij niet lang meer te leven heeft. Dit aangrijpende verhaal laat je aanvoelen hoe mensen rondom Andreas en Andreas zelf met deze wetenschap omgaan. Elk hoofdstukje komt er iemand anders aan het woord: Andreas zelf, zijn oudere broer Martin, de vriendin van Martin, Sarah, Andreas’ ouders, Andreas’ dokter, Mari. Het hoofdpersonage is echter niet Andreas, maar Martin. Martin verwerkt zijn emoties in muziek en vindt een luisterend oor bij de (vrouwelijke) dokter van Andreas, Mari. Bij zijn vriendin Sarah kan hij niet terecht. Enkel Mari lijkt te begrijpen wat hij doorstaat en met welke gemengde gevoelens hij worstelt. Waarom sterft Andreas en niet hij? Hij vindt zichzelf de slechtste broer alle rtijden en toch wordt hij niet gestraft, maar Andreas. Andreas lijkt zijn lot apathisch te ondergaan. Toch stelt hij een lijst met drie dingen op die hij absoluut moet doen voor het te laat is. En daar speelt zijn broer zeker een rol in. In dit niet al te omvangri…Lees verder