Daisy
Nederlands

Mijn lieve vijand

Dirk Bracke (auteur), Kaat Baeke (verteller)
+1
Mijn lieve vijand
×
Mijn lieve vijand Mijn lieve vijand
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 17453
Speelduur: 6:13
Luisterfragment Aanvragen
Tilleke (15) en haar broertje Victor (10) proberen een normaal leven te leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar alles verandert als Tilleke verliefd wordt op Ulrich, een Duitse soldaat. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Mijn lieve vijand
Auteur
Dirk Bracke
Verteller
Kaat Baeke  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Speelduur
6:13:08
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Dirk Bracke maakt Wase geschiedenis spannend voor jeugd

Het boek werd heel bewust voorgesteld in De Klinge, een grensgemeente. "Ik vernoem in het boek geen enkele gemeente of buurt, en ook de personages zijn min of meer verzonnen", zegt Bracke. Maar iedereen die een beetje de geschiedenis van de grensstreek tussen het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen kent, weet over wie het gaat en waar het zich afgespeeld heeft.

"Natuurlijk maken de smokkelroutes een belangrijk deel uit van het boek. Maar ook het gewone leven tijdens WO II komt aan bod. Die werd hier helemaal anders beleefd dan in de steden. Als je hier als boer nog wat groenten had en misschien zelfs een varken, dan was je rijk. Maar tegelijk liep je heel wat gevaar voor de Duitsers."

Het boek gaat over jongeren die tijdens WO II een zo normaal mogelijk leven proberen te leiden. Victor maakt een spannende tijd mee wanneer hij met pa mee op smokkeltocht naar Nederland mag. Zijn zus Tilleke is verliefd is op Ulrich, een Duitse grenswachter.

Bracke koos voor de uitgeverij,…Lees verder

Dirk Bracke schrijft over liefde in tijden van oorlog in 'Mijn Lieve Vijand'

Stekene/De Klinge Jeugdschrijver Dirk Bracke uit Stekene heeft een nieuw boek uit. 'Mijn Lieve Vijand' behandelt het taboe om verliefd te worden op de vijand tijdens een oorlog.

Leven in oorlogstijd is nooit eenvoudig. Dat blijkt zowel uit het verleden als het heden. Bracke schrijft over Victor, voor wie de oorlog een spannende belevenis is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog mag Victor met zijn vader op smokkeltocht naar Nederland en dan is het vooral kwestie van niet te worden gesnapt. Zijn zus Tilleke wordt verliefd op een Duitse grenswachter. Hamvraag is of het wel verantwoord is om in een explosieve periode als een oorlog, verliefd te worden op de 'vijand'?

Voor Dirk Bracke stof genoeg om er een boeiend verhaal van te maken. 'Het verhaal speelt zich af in grensdorp De Klinge zonder dat er echte historische namen aan verbonden zijn', legt Bracke uit. 'Dat geeft mij het voordeel van een ruimere keuze qua personages. Ik kon gelukkig beroep doen op mensen die in De Klinge wonen en de oorlog hebben meegemaakt. Zij vertelden me situaties waarin dergelijke liefdesrelaties wel eens ter sprake komen. Je ondervindt dan ook dat het makkelijk is om met ooggetui…Lees verder

Tilleke en haar jongere broer Victor wonen in een dorp dicht bij de Nederlandse grens. België is bezet door de Duitsers en de oorlogsomstandigheden werken verschillend door in de levens van beide kinderen. Voor de 10-jarige Victor betekent oorlog in de eerste plaats spanning: er stort een Engels vliegtuig neer en hij mag met vader mee op smokkeltocht naar Nederland. De 15-jarige Tilleke wordt verliefd op Ulrich, een Duitse soldaat. Haar dorpsgenoten kijken er met afkeuring naar; ook Jo, die zelf een oogje op Tilleke heeft. De gebeurtenissen worden chronologisch in twee delen verteld vanuit het perspectief van Victor (1941-1942) en Tilleke (1943-1944). Het derde deel (1945) beschrijft hoe de nu 14-jarige Victor na de bevrijding zijn zus waarschuwt voor een naderende afrekening. In het laatste deel blikt Tilleke als 81-jarige terug. De Vlaamse auteur vertelt erover in een eenvoudige, directe stijl met veel dialogen. Grote letter, ruim opgemaakte bladspiegel, kussend paar om het omslag. …Lees verder

Over Dirk Bracke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Grencken

Dirk Bracke (Sint-Gillis-Waas, 4 juni 1953 – Stekene, 15 juni 2021) was een Belgische schrijver van jeugdboeken. Zijn werk is vertaald in het Deens, Duits, Spaans en Pools. In 2010 verfilmde Hans Herbots Het engelenhuis tot Bo en in 2015 verfilmden Adil El Arbi & Bilall Fallah Black.

Biografie

Bracke volgde een handelsopleiding in Sint-Niklaas en begon te werken op een postsorteercentrum. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de Vlaamse Filmpjes vooraleer hij in 1993 debuteerde met Steen. Hij zette de toon voor zijn verdere werk met Blauw is bitter waarin hij allerlei maatschappelijke thema's aanpakt. De meeste van zijn boeken zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, Aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing, brutaliteit, oorlog, vandalisme, LGBTQIA+, instellingen en social…Lees verder op Wikipedia