Désiré Cordier is dement. Tenminste, dat gelooft zijn familie. Maar er is meer aan de hand. De nieuwe roman van Dimitri Verhulst is een bitterzoete zoektocht naar 'die hele sociale pantomime'. Illustratie Isabelle Vandenabeele.
'Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt.' De tweede zin van De laatkomer, de nieuwe Dimitri Verhulst, maakt meteen nieuwsgierig. Wat gebeurt hier?
Désiré Cordier, 74 jaar oud, heeft voorgewend dement te zijn. Nooit is hij gelukkiger geweest dan de dag dat zijn champetter van een vrouw hem onderbracht in verzorgingstehuis Winterlicht. Ja, er zijn nadelen. Om iedereen een rad voor ogen te draaien, ziet hij zich verplicht 's nachts in bed zijn gevoeg te doen. Maar het doel heiligt de middelen.
Met Désiré Cordier als correspondent aan het ouderdomsfront kan de auteur zich uitleven in zwarte humor. Verhulst maakt zich vrolijk over het pragmatisme van de familieleden ('Waarom nog geld steken in een nieuwe, deugdelijke kleerkast? Hij beseft het toch niet meer!') en over de rituele momenten waarop ouderdom opeens weer iets is om trots op te zijn, zoals wanneer er een eeuweling verjaart of de fotograaf langskomt voo…Lees verder
'Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt.' De tweede zin van De laatkomer, de nieuwe Dimitri Verhulst, maakt meteen nieuwsgierig. Wat gebeurt hier?
Désiré Cordier, 74 jaar oud, heeft voorgewend dement te zijn. Nooit is hij gelukkiger geweest dan de dag dat zijn champetter van een vrouw hem onderbracht in verzorgingstehuis Winterlicht. Ja, er zijn nadelen. Om iedereen een rad voor ogen te draaien, ziet hij zich verplicht 's nachts in bed zijn gevoeg te doen. Maar het doel heiligt de middelen.
Met Désiré Cordier als correspondent aan het ouderdomsfront kan de auteur zich uitleven in zwarte humor. Verhulst maakt zich vrolijk over het pragmatisme van de familieleden ('Waarom nog geld steken in een nieuwe, deugdelijke kleerkast? Hij beseft het toch niet meer!') en over de rituele momenten waarop ouderdom opeens weer iets is om trots op te zijn, zoals wanneer er een eeuweling verjaart of de fotograaf langskomt voor een portret van een viergeslacht: 'Het ontroerende beeld: een bevende zak knoken met een versgeperste achterkleinzoon op schoot.'
Elke inwoner van Winterlicht verliest zijn individualiteit. Voor de verpleging is ieder oudje gelijk: allemaal doof en allemaal fan van oubollige rotmuziek. De dementerenden keren terug naar hun kindertijd, scabreuze liedjes zingend tijdens de gemeenschappelijke zangstonde. En in één moeite door worden bepaalde geheimen uit de jeugd, na jaren, ontsluierd. Een van de residenten begint vrolijk aan een liedje met de tekst: ' Wir scheissen auf die Freiheit dieser Judenrepublik.'
De uiterlijke tekenen van de ouderdom liegen er al evenmin om. Over de bejaarde Rosa Rozendaal vernemen we: 'Het weinige haar dat ze nog had, wees alle windstreken aan. Ze duwde een snee brood in haar mond gelijk een bokser zijn bit en praatte tegen zichzelf.'
En nochtans, deze Rosa is de reden voor Désiré's bedrog. Het is om bij haar te zijn dat hij in Winterlicht opgenomen wilde worden. Rosa is de gemiste kans uit zijn leven en hij wil eigenlijk nog één keer met haar dansen: 'Een jive in duizend vertraagde maten.'
Nar
Verhulst heeft dit kleinmenselijke drama radicaal weggestuurd van sentiment. Wat een bitterzoet verhaal over liefde, dood en gemiste kansen had kunnen worden, is in zijn handen een komedie geworden. 'De gevaren om gemankeerde lotsbestemmingen te verheerlijken zijn groter dan wij voor lief houden', zegt Désiré ergens, en daarin klinkt de mening van de auteur door: er is niets romantisch aan een 'grotendeels mislukt' leven. Hooguit kun je er de humor van inzien.
Désiré's situatie is paradoxaal. Zijn rol opgeven is geen optie. Hij kan nooit meer terug naar huis. Maar ook al heeft hij zich in een hoek geverfd, in de feiten is hij vrijer dan ooit. Aangezien er irrationeel gedrag van hem verwacht wordt, kan hij zich ongestraft misdragen. Mensen worden door zijn veronderstelde argeloosheid uit hun tent gelokt. Zijn vrouw, een hatelijk schepsel, is het mikpunt van plagerijen. Als hij ontdekt dat zijn kamer in Winterlicht volhangt met portretten van zijn vrouw, vervangt hij alle foto's in de kadertjes door krantenknipsels: 'Waar eerder mijn echtgenote met handtas klemvast onder de oksel stond te pronken onder de Eiffeltoren, stak nu een afbeelding van een afgeprijsde prosciuttoham, ? 1,99 voor 100 gram.' De nep-demente Désiré heeft de vrijheid van de nar. 'Het enige wat mij belette ten volle van mijn escapade te genieten was het zelfmedelijden waarmee ik geleidelijk aan volstroomde, omdat ik mij in het verleden veel te weinig had overgeleverd aan dergelijke impulsen.'
Verhulst heeft een sterk basisidee aangekleed met scènes als sketches: vrolijke, droevige en ontroerende momenten.De laatkomer doet vaak onbedaarlijk lachen en kan even later onverwacht naar de keel grijpen, bijvoorbeeld als Désiré's dochter op bezoek komt. Voor het eerst in haar leven is de dochter volledig openhartig tegenover haar vader. Over haar ouders, haar falende huwelijk, haar verborgen sigaretje. Désiré's dementie maakt ook haar vrij.
Eindelijk stilte
Vrijheid van alle sociale verwachtingen, dat is wat Verhulst hier in scène heeft gezet. Zoals een van de nevenpersonages opmerkt: 'Buiten dit tehuis ligt een wereld waarin je niets anders moet doen dan praten. (...) Je hebt familiale en andere verplichtingen, wat vaak weer neerkomt op praten en luisteren, en ik had er gewoon geen zin meer in, in die hele sociale pantomime. Ik wou eindelijk stilte voor mezelf'.
Het is een terugkerend onderwerp bij Verhulst: de verstikkingen van het sociale leven in Vlaanderen. In zijn vorige,De intrede van Christus, gebruikte hij een bovennatuurlijke gebeurtenis als hefboom om de sfeer in de samenleving om te gooien. De aankondiging dat Jezus zal terugkeren op aarde, gaf mensen hoop en 'ontzuurde' de bevolking. In dit nieuwe boek laat Verhulst zijn personage ontsnappen aan de samenleving, maar de prijs is hoog.
De auteur: Vlaams schrijver. Brak door met De helaasheid der dingen. Winnaar Libris Literatuurprijs.
Het boek: een lachtranen veroorzakende treurmars in wisselende toonaarden.
ONS OORDEEL: het beste wat Verhulst heeft geschreven sinds Godverdomse dagen op een godverdomse bol.
Verberg tekst