Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De laatkomer

Dimitri Verhulst (auteur), Jan Brocatus (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 20984
Speelduur: 3:38
Luisterfragment Aanvragen
Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt g
Titel
De laatkomer
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Verteller
Jan Brocatus  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
3:38
Oorspr. uitgever
Atlas Contact
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Ontsnapt aan het gebabbel

Désiré Cordier is dement. Tenminste, dat gelooft zijn familie. Maar er is meer aan de hand. De nieuwe roman van Dimitri Verhulst is een bitterzoete zoektocht naar 'die hele sociale pantomime'. Illustratie Isabelle Vandenabeele.

'Hoewel volkomen opzettelijk, is het zeer tegen mijn zin dat ik iedere nacht opnieuw in mijn bed schijt.' De tweede zin van De laatkomer, de nieuwe Dimitri Verhulst, maakt meteen nieuwsgierig. Wat gebeurt hier?

Désiré Cordier, 74 jaar oud, heeft voorgewend dement te zijn. Nooit is hij gelukkiger geweest dan de dag dat zijn champetter van een vrouw hem onderbracht in verzorgingstehuis Winterlicht. Ja, er zijn nadelen. Om iedereen een rad voor ogen te draaien, ziet hij zich verplicht 's nachts in bed zijn gevoeg te doen. Maar het doel heiligt de middelen.

Met Désiré Cordier als correspondent aan het ouderdomsfront kan de auteur zich uitleven in zwarte humor. Verhulst maakt zich vrolijk over het pragmatisme van de familieleden ('Waarom nog geld steken in een nieuwe, deugdelijke kleerkast? Hij beseft het toch niet meer!') en over de rituele momenten waarop ouderdom opeens weer iets is om trots op te zijn, zoals wanneer er een eeuweling verjaart of de fotograaf langskomt voo…Lees verder

Schrijver doet zelfde als hoofdpersonage: Hij verlaat vrouw voor jeugdliefde

Het hoofdpersonage van je nieuwe roman laten scheiden, om vervolgens zelf het licht te zien: het overkwam de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst. In 'De Laatkomer' veinst hoofdpersonage Desiré alzheimer om zijn echtgenote te kunnen verlaten en dicht bij zijn dementerende jeugdliefde Roza te kunnen zijn. In het echte leven besloot Verhulst na het schrijven van het boek te breken met Nathalie, zijn vriendin sinds 12 jaar. Hij verhuisde naar Zweden, naar zijn jeugdliefde. "Soms is het boek slimmer dan de schrijver."

Niet de realiteit haalt de fictie in, deze keer was de fictie de realiteit te snel af. Dimitri Verhulst (40) vertoont namelijk heel wat parallellen met het hoofdpersonage uit zijn langverwachte nieuwe roman 'De Laatkomer', die vandaag verschijnt. Al kwamen die parallellen pas bovendrijven nadat het manuscript al een tijd klaar was. In het overigens niet autobiografische 'De Laatkomer' beschrijft Verhulst, die in Vlaanderen bekendheid verwierf met 'De Helaasheid der Dingen', het relaas van Desiré Cordier. De 74-jarige man besluit vanuit een soort onmacht seniliteit te veinzen om uit zijn verstikkende burgerbestaan en uitgebluste 50-jarige huwelijk te ontsnappen. Op die manier wil hij dichter bij zijn jeugdliefde Roza Rozendaal raken, die inmiddels als dementerende in een bejaardentehuis is verzeild. Niet lang na het drukken van de roman besloot Verhulst zijn eigenste Roza Rozendaal te volgen naar Zweden, en zette hij een punt achter zijn relatie met vriendin Nathalie.

"Het wa…Lees verder

In de nieuwe novelle van de Vlaamse schrijver (1972) is de gepensioneerde bibliothecaris Désiré Cordier hoofdpersoon. Hij is een naar buiten toe zachtmoedig mens, maar van binnen kolkt het. Hij wordt een huwelijksleven lang geteisterd door een kijfzieke vrouw. Door zich dement voor te doen denkt hij zijn kleurloze bestaan achter zich te kunnen laten. Hij slaagt erin zich te laten opnemen in een tehuis voor demente bejaarden. Daar ontmoet hij een misgelopen jeugdliefde. Zijn omgeving fileert hij – in de ik-vorm, naar buiten toe dementerend, maar van binnen koel registrerend waarnemend – met sardonisch commentaar. Het is daarbij of de ziekte die hij speelt hem inhaalt. Mooie momenten zijn er wanneer hij schrijft over zijn dochter. Ook wanneer hij beseft dat zij voor het laatst bij hem is, geeft hij geen krimp. Het geheugenspel ‘Ik steek de Styx over en ik neem mee…’ vindt een steeds verdere uitbreiding en is een structurerend element. Deze novelle over de uiteindelijke dingen heeft bijz…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground…Lees verder op Wikipedia