Daisy
Nederlands

Gewoon Lisa

Charise Harper (auteur), Judith Eiselin (vertaler), Sophie Bertrand (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 21259
Speelduur: 1:38
Luisterfragment Aanvragen
In Lisa’s klas zitten vier Lisa’s – drie te veel dus. Lisa tekent graag stripjes en bedenkt superplannen met haar beste vriendin Mimi. Over een missie met rode ovenwanten, een geheime superkracht, een jongen met (misschien) magnetische tanden, leeuwenpoep en wonderbaarlijk lekkere koekjes.
Titel
Gewoon Lisa
Auteur
Charise Harper
Vertaler
Judith Eiselin
Verteller
Sophie Bertrand  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Just Grace
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Speelduur
1:38
Oorspr. uitgever
Querido
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

In dit handzame boekje is Lisa (8, ik-figuur) het hoofdpersonage. Welke Lisa? Gewoon Lisa! Vanaf het moment dat Lisa zo wordt aangesproken – omdat er nog drie Lisa’s in haar klas zijn – leren we haar beter kennen. Ze voert gesprekken met Augustine Dupré (Frans, woont in het kelderappartement), ventileert allerlei opvattingen over Sammy Springer uit haar klas (stom, houdt van leeuwenpoep) en over mevrouw Luther (buurvrouw en juf), die ze een beetje vreemd en eenzaam vindt. Gewoon Lisa bedenkt een Superplan voor mevrouw Luther en Wokkel, haar kat. De bedoeling is goed, maar alles loopt uit de hand als Wokkel zoekraakt en Lisa's plan heel anders wordt uitgelegd. De vlot leesbare tekst, heel herkenbaar voor meiden uit de doelgroep, bestaat uit veel dialogen en zelfspraak en wordt met regelmaat onderbroken door kleine zwart-witte, humoristische tekeningetjes die het verhaal opvrolijken en die zeer uitnodigend werken. In de tekst komen veel lijstjes voor (van o.a. dingen die wel-niet leuk z…Lees verder

Gewoon Lisa

Lisa, het hoofdpersonage, doet niets liever dan stripjes tekenen en Superplannen bedenken. Dat doet ze het liefst samen met haar beste vriendin van de hele wereld: Mimi.
Het boek is geschreven in de ik-persoon. Lisa vertelt wat ze meemaakt, wat ze leuk en stom vindt. Je vindt er ook voortdurend allerlei lijstjes in terug, lijstjes van dingen die ze leuk vindt op school, lijstjes van jongensdingen, lijstjes van wat Lisa niet werd, en nog veel meer.
We volgen haar gesprekken met Augustine Dupre, die in het kelderappartement woont, we lezen haar commentaren op Sammy Springer, een leerling uit haar klas die ze echt stom vindt en ook over mevrouw Luther. Deze laatste is de buurvrouw en ook een juf. Lisa vindt haar eerder vreemd en vooral ook eenzaam. Op een dag valt mevrouw Luther van een ladder, bijna op haar kat Wokkel. Mevrouw Luther moet met haar been in de gips en haar kat is doodsbang voor haar. Lisa en Mimi bedenken een superplan om mevrouw Luther en Wokkel te herenigen,…Lees verder