Vaders die rouwen : verhalen
Vaders die rouwen : verhalen
Besprekingen
Verhalenjungle
Carmien Michels stouwt haar verhalenbundel Vaders die rouwen overvol met gehavende personages. Dat breekt de lezer weleens op.
Laat de naam Carmien Michels (°1990) vallen in literaire milieus en je krijgt op slag de associatie met slampoëzie. De Antwerpse geldt inderdaad als een van de eerste dichteressen die het genre salonfähig maakten én vlotjes naar een groter publiek loodsten. Zeker omdat ze ooit het Nederlands en Europees kampioenschap poetry slam wegkaapte. Toch is Michels meer dan een onetrickpony: ze 'danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek', zoals ze op haar website schrijft.
Steeds uitdrukkelijker gluurt Michels naar het proza, waarbij je haast zou vergeten dat ze al twee romans op haar naam heeft: het caleidoscopische We zijn water (2013) en de coming-of-ageroman Vraag het aan de bliksem (2015).
Haar nieuwe verhalenbundel Vaders die rouwen omschrijft Michels in een interview in het tijdschrift Verzin als 'zes miniromans', waarin vaders en bij uitbreiding mannen een essentiële rol spelen. Mannen, bovendien, die flink gehavend zijn. Ze weten ge…Lees verder
Gemankeerde vaders en hun beschadigde kinderen
Carmien Michels wil de banale werkelijkheid omvormen tot literaire fantasieën.
'Mijn vader is de toren die ik kan inzetten als ik zelf geen kant meer op kan', zegt de dochter die worstelt met een abortus, de dood van haar Groteva en vooral met de geestelijke afwezigheid van haar vader, met enige hoop in haar stem. Maar die vervliegt snel: 'Ik vraag hem niet meer me te helpen met klussen zodat hij kan tonen dat hij van ons houdt.' De vaders in deze verhalenbundel, na twee romans en een dichtbundel het vierde boek van spoken word-artiest Carmien Michels (31), zijn stuk voor stuk moeizame mannen, die niet alleen hun gezinsleden teleurstellen maar ook gebukt gaan onder rouw en verlies. Niet dat deze zware thematiek realistisch en therapeutisch op papier uitgewerkt wordt, want het is er Michels om te doen de banale werkelijkheid om te vormen tot literaire fantasieën. Daartoe zet ze alle middelen in die haar ter beschikking staan, als een beginnend dirigent voor een symfonieorkest met dubbelkoor.
Vaders die rouwen spat van de ambitie, de woordverliefdhe…Lees verder
Carmien Michels
Vaders die rouwen
In haar verhalendebuut 'Vaders die rouwen' legt Carmien Michels de pijn van vaders bloot. In sommige verhalen ligt het perspectief bij iemand die de vader observeert, in andere is de vader in kwestie zelf aan het woord. Zoals in 'Het kippenhok van de buurvrouw': Ludo neemt zijn 20-jarige dochter Felicity liefdevol in huis als ze op een dag voor zijn deur staat. Maar geraffineerd werkt de dochter haar eigen vader de deur uit.
Het wemelt in deze bundel van pijnlijke scènes. De verhalen geven een rauwe pijn prijs, een onherstelbaar verdriet dat de vaders met zich meedragen. Van het laatste verhaal, met de prachtige titel 'Paarden eten mijn dromen op', moet je even bekomen. Meneer Huh, die een zwaar gehandicapte dochter heeft, droomt de laatste tijd voortdurend over paarden. Zijn jachtige leven, zijn werk, geldzorgen en affaires vormen een afleiding van het intense verdriet om zijn doodzieke dochtertje. 'Hoe haal ik de holheid weg?' vraagt hij aan zijn dokter. Michels nee…Lees verder