Daisy
Nederlands

De Wonderlingen

Brian Selznick (auteur), Aleid Van Eekelen-Benders (vertaler), Carola Sempels (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 25158
Speelduur: 6:02
Luisterfragment Aanvragen
Joseph is weggelopen van kostschool en vindt onderdak bij zijn zonderlinge oom in Londen. Oom Alberts huis werd ooit bewoond door de theaterfamilie Wonderling, nazaten van een jonge schipbreukeling uit de achttiende eeuw. Is dit Josephs familiegeschiedenis?
Titel
De Wonderlingen / tekst en ill. Brian Selznick
Auteur
Brian Selznick
Vertaler
Aleid Van Eekelen-Benders
Verteller
Carola Sempels  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Marvels
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
6:02
Oorspr. uitgever
Lannoo
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Na ‘De uitvinding van Hugo Cabret’ en ‘Het wonderkabinet’ is dit wederom een opvallende uitgave. Deze vuistdikke roman bestaat uit twee gedeelten: een beeldverhaal en een romangedeelte. Het beeldverhaal, filmische potloodtekeningen in zwart-wit, omvat bijna 400 pagina’s en begint in 1766 waarin Billy Wonderling na een schipbreuk aanspoelt en uiteindelijk het theater ingaat. Het prozagedeelte van ca. 200 pagina’s begint in 1990. Joseph loopt weg van de kostschool en gaat naar Londen, op zoek naar zijn oom Albert. Samen met Frankie (Francis) ontrafelt hij de familiegeschiedenis van de acteursfamilie die teruggaat tot 1766. Het mysterieuze verhaal, een ode aan de fantasie, de verbeeldingskracht en aan het (door)vertellen van verhalen, eindigt weer met tekeningen. De mantra van dit complexe boek is: Aut Visum Aut Non : 'Je ziet het of je ziet het niet' en dat geldt ook voor de lezer. Deze gedurfde, niet alledaagse uitgave is gericht op de lezer met een open mind, ver weg van geijkte boe…Lees verder

De wonderlingen

Dit boek heeft de afmetingen en vooral de dikte van een woordenboek. Laat je echter niet afschrikken door het volume want het eerste deel dat begint in 1766 en doorloopt tot begin 1900 bestaat uitsluitend uit prenten met af en toe een krantenartikel of affiche. Op p.390, dus ruim over de helft, begint het verhaal in woorden. Het vraagt enige tijd eer je weet hoe je dit boek best aanpakt. Ik begon bij het nawoord en kwam terecht in de Londense wijk Spitalfields in een museumhuis in Folgatestreet, 18. Het geeft je zin om dat huis te bezoeken en om je alvast te verdiepen in dit raadselachtige boek.

Het eerste deel begint dus in 1766 aan boord van een schip 'De Kraken', een Amerikaanse walvisvaarder waar een toneelstuk opgevoerd wordt met als titel 'De Engel en de draak'. Aan boord bevinden zich een jongen Billy Wonderling en zijn broer Marcus. De Kraken zinkt tijdens een storm. Alleen Billy wordt gered en komt terecht in Londen waar hij het verhaal van zijn broer Marcus aan…Lees verder

Over Brian Selznick

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Avery Jensen

Brian Selznick (East Brunswick, 14 juli 1966) is een Amerikaans auteur en illustrator.

Selznick brak door in 2007 met het kinderboek De uitvinding van Hugo Cabret, dat in 2011 werd verfilmd onder de titel Hugo. Hij ontving er verschillende prijzen voor. Selznick is vooral bekend om zijn stijl, waarbij hij bladvullende tekeningen combineert met kortere stukken tekst. In 2011 verscheen zijn volgende boek, Het wonderkabinet, waarin hij opnieuw op dezelfde manier werkt. Selznick illustreert ook andere boeken.

In mei 2016 kwam het boek De wonderlingen uit, een beeld- en prozaverhaal.

Zijn grootvader was een neef van Hollywoodproducent David O. Selznick.

Suggesties