Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Billie

Anna Gavalda (auteur), Floor Borsboom (vertaler), Lieve Babylon (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 24996
Speelduur: 5:15
Luisterfragment Aanvragen
Als een jonge vrouw in de bergen een lelijke val maakt, vertelt ze in afwachting van hulp aan de sterren haar levensverhaal.
Titel
Billie
Auteur
Anna Gavalda
Vertaler
Floor Borsboom
Verteller
Lieve Babylon  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Billie
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
5:15
Oorspr. uitgever
De Geus
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Tijdens een wandeling vallen Billie en Franck, twee bevriende Franse adolescenten, in een ravijn en raken gewond. Wachtend op hulp blikt Billie in de ik-vorm terug op de geschiedenis van hun vriendschap die in de eerste klassen van een lyceum in Parijs begint. Beiden zijn er buitenstaander, de grofgebekte Billie door haar afkomst uit een achterstandsmilieu en de gevoelige Franck vanwege zijn homoseksualiteit. Hun levens raken onlosmakelijk met elkaar verbonden vanaf hun opvoering van een toneelstuk van Musset, waarin zij gloriëren in hun rollen. De mogelijk minder boeiende verwijzingen naar Franse literatuur, waaronder de parallellie tussen personages in dit toneelstuk en die in de roman, worden ruimschoots gecompenseerd door het hoge feelgood-gehalte van deze met straat- en jongerentaal doorspekte roman. Van de Franse journaliste en auteur van populaire novellen en (jeugd-)romans (1970) verschenen eerder in het Nederlands o.m. ‘Samen ben je minder alleen’, ‘Het leven, maar dan beter’.

Over Anna Gavalda

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Anna Gavalda (Boulogne-Billancourt, 9 december 1970) is een Franse journaliste en schrijfster van novelles en romans voor volwassenen en jeugd.

Anna Gavalda groeide op in een buitenwijk van Parijs. In 1992 ontving ze de Prix du Livre Inter voor haar boek La plus belle lettre d'amour. Terwijl ze werkte als docente publiceerde ze haar eerste verzameling van novelles in 1999 onder de titel Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part, waarvoor ze in 2000 de Grand Prix RTL-Lire in ontvangst nam. Het boek werd een bestseller, het werd in 27 landen gepubliceerd en er zijn ten minste 1.885.000 exemplaren van verkocht. Het is in het Nederlands vertaald onder de titel Ik wilde dat er ergens iemand op mij wachtte.

Gavalda schreef nog meer bestsellers; Je l'aimais werd 1.259.000 maal verkocht en Ensemble, c'est tout ging 2.040.000 maal over de toonbank. Beide laatste boeken zijn verfilmd.

Naast het schrijven van boeken werkt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties