Daisy
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De herinnerde soldaat : roman

Anjet Daanje (auteur)
+1
De herinnerde soldaat : roman
×
De herinnerde soldaat : roman De herinnerde soldaat : roman

De herinnerde soldaat : roman

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 300022
Speelduur: 25:50:00
Luisterfragment Aanvragen
Een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog lijdt door een oorlogstrauma aan totaal identiteitsverlies en moet zich na de oorlog opnieuw uitvinden.
Titel
De herinnerde soldaat : roman
Auteur
Anjet Daanje
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
2 cd
Speelduur
25:50
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Passage
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Man

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Een geretoucheerd leven

Na vier jaar in de loopgraven komt een Belgisch frontsoldaat weer thuis. Hij is zijn geheugen kwijt, zijn vrouw vult het in door hem verhalen van vroeger te vertellen.

Het is 1922. Na de verwoestingen van de Eerste Wereldoorlog begint de Kortrijkse fotozaak van Amand en Julienne Coppens opnieuw te draaien. Hij is een getraumatiseerde soldaat die vier jaar in een krankzinnigengesticht heeft verbleven zonder zich zelfs maar zijn naam te herinneren - zij heeft hem daar na vier jaar zoeken teruggevonden. Weer thuis pakt Amand zijn oude beroep op - wat hij aan vakmanschap is vergeten leert Julienne hem opnieuw aan. De klandizie van hun winkel bestaat vooral uit oorlogsweduwen die de slagvelden van de Westhoek bezoeken om te achterhalen wat hun man heeft doorgemaakt. Julienne portretteert deze vrouwen, met Amand in soldatenuniform naast hen. Ze retoucheert de beelden, zodat Amands trekken vervagen en de vrouwen een laatste, illusionaire, foto krijgen met 'hun' man.

Zoals Julienne het verleden van de weduwen reconstrueert, zo bouwt ze ook Amands geheugen weer op door hem doorlopend over vroeger te vertellen. Hoewel haar man zo geleidelijk weer va…Lees verder

De Belgische soldaat Noen Merckem leeft in een Vlaams psychiatrisch gesticht voor veteranen van de Eerste Wereldoorlog. Hij is in december 1917 op het slagveld van Merckem gevonden. Hij mist elke herinnering aan zijn verleden. Anjet Daanje (pseudoniem van Anjet den Boer 1965, schrijfster en scenarist) vertelt in haar lijvige negende roman hoe hij, in werkelijkheid fotograaf Amand Coppens, door zijn vrouw Julienne vier jaar na de oorlog wordt teruggevonden en thuis in Kortrijk zijn leven en werken weer vanaf blanco moet opbouwen. Met zoon Gust, die hem veracht, en dochter Roos tracht hij zonder besef van enig verleden een band op te bouwen. Ondertussen vecht hij met zware trauma’s die hem zich steeds schuldiger laten voelen. Daanje beschrijft in mooie toegankelijke taal zeer levendig hoe iemand zichzelf letterlijk opnieuw moet uitvinden en ook hoe sterk PTSS iemands leven kan bepalen. Onderscheiden met de F. Bordewijk-prijs 2020. Kleine letter.

Over Anjet Daanje

CC BY 3.0 - Foto van/door Dieb den Boer

Anjet Daanje (Wijster, 1965), pseudoniem van Anjet den Boer, is een Nederlands schrijfster en scenariste.

Familie

Anjet Daanje is de zus van Dieb, de vroegere violist van de Nederlandse folkband Rapalje. In hun jeugd maakten ze samen in eigen beheer zeven hoorspelen en twee lange speelfilms.

Loopbaan

Anjet Daanje studeerde wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Zij behaalde in 1991 haar doctoraal. Tijdens haar studie, toen zij 21 jaar was, schreef zij de eerste versie van Pianomuziek in de regen, haar eerste roman, die in 1993 werd gepubliceerd. Bij haar volgende roman, De blinde fotograaf, nam zij als schrijversnaam Daanje aan, de achternaam van haar moeder, waaronder zij sindsdien publiceert. Van 2001 tot 2011 verschenen haar romans bij Uitgeverij Thomas Rap/De Bezige Bij, vanaf september 2016 publiceert zij haar romans bij Uitgeverij Passage, en van haar oudere rom…Lees verder op Wikipedia