Daisy
Nederlands

Nooit gaat dit over

André Sollie (auteur)
+1
Nooit gaat dit over
×
Nooit gaat dit over Nooit gaat dit over

Nooit gaat dit over

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 8488
Speelduur: 1:55
Luisterfragment Aanvragen
Twee buurjongens aan de Belgische kust voelen zich sterk tot elkaar aangetrokken en proberen aan dit gevoel vorm te geven. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Nooit gaat dit over
Auteur
André Sollie
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
01:55

Besprekingen

'Het woord homo vind je nergens terug'

Gesprek met kinder- en jeugdboekenmaker André Sollie Vorige week werd in het Roze Huis in Berchem de eerste adolescentenroman van André Sollie voorgesteld, zijn eerste werk 'van langere adem', na tien jaar getob en verscheidene versies eindelijk klaargeraakt. 'Het boek is wel voor een heel breed publiek bedoeld....

Gesprek met kinder- en jeugdboekenmaker André Sollie

Vorige week werd in het Roze Huis in Berchem de eerste adolescentenroman van André Sollie voorgesteld, zijn eerste werk 'van langere adem', na tien jaar getob en verscheidene versies eindelijk klaarge raakt. 'Het boek is wel voor een heel breed publiek bedoeld. Ik zou het jammer vinden als het enkel homolezers zou aanspreken.'

André Sollie

Nooit gaat dit over

Querido, Amsterdam, 88 p., 12,50 euro.

ooit gaat dit over is een klein, dun boekje, bijzonder fraai uitgegeven, in een vormgeving en formaat die herinneren aan Dani Benoni van Bart Moeyaert. Het is een goed uitgebalanceerd en intrigerend verhaal over een jongensliefde, inmiddels een wel erg populair onderwerp, zo blijkt uit de niet te tellen titels die de voorbije jaren verschenen. Vaak wordt het thema nogal melodramatisch of moraliserend aangepakt. In Nooit gaat dit over is dat niet het geval. "Dit is niet het zoveelste probleemverhaal over hom…Lees verder

Een teder en verdrietig verhaal over twee buurjongens in België, die zich sterk tot elkaar aangetrokken voelen. Voor de jongste is zijn liefde voor de ander heel duidelijk, de oudste heeft een omweg via een vriendin nodig. Het verdrietige is hun eenzaamheid. Van beide jongens zijn de vaders weggelopen of anderszins niet aanwezig; de ene moeder redt het maar matig, de andere kijkt nauwelijks naar haar kind om. Het Belgische kustlandschap wordt zo beschreven, dat het de verlaten situatie van de jongens benadrukt. De lezer krijgt tenslotte nog een geheim mee, wat het verhaal er ook niet vrolijker op maakt. De auteur gebruikt veel beeldspraak, wat interessant is om te lezen, al is het soms wat te veel. Dit (probleem)boek past goed in een collectie voor jongeren. De schrijver heeft veel publicaties op zijn naam staan: poëzie, proza en theaterstukken. Bovendien illustreert hij eigen en andermans werk, maar niet dit kleine, mooi verzorg uitgegeven boekje voor jongeren vanaf ca. 14 jaar.

Nooit gaat dit over

Wat is liefde? Wat is liefde tussen twee jongens in de bloei van hun leven? Samen een nacht boetseren, een sloot die twee jongens breed is, een blauwgeruite zakdoek, Gino en Pim, Pim en Gino … En een einde. Een einde aan de liefde: \Ze heet Françoise.\ En toch: \Nooit gaat dit over\, zoveel is zeker voor Pim. Hij wordt kind aan huis in Gino’s gezin, schuift aan tafel op Gino’s plaats, slaapt in Gino’s bed en is bij hem in zijn dromen. Nooit gaat dit over … Sober maar poëtisch schetst de schrijver een verhaal, een liefdesverhaal over de band tussen twee jongens. Het lijkt alsof het zo had moeten zijn, en toch … Aan alle mooie liedjes komt een eind, ook aan dat van Gino en Pim. Omdat hun relatie gedoemd is te mislukken in de tijdsgeest die het verhaal uitstraalt? Omdat het voor Gino een puberspel was? Omdat …? De schrijver laat je in het ongewisse. Jij beslist wat je gelooft, droomt je eigen afloop en laat je voor de rest meeslepen in dit poëtische staaltje lectuur.

Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia