Daisy
Nederlands

Een raadsel voor Roosje

André Sollie (auteur), Heidi Van Eetvelt (verteller)
+1
Een raadsel voor Roosje
×
Een raadsel voor Roosje Een raadsel voor Roosje
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 9997
Speelduur: 0:26
Luisterfragment Aanvragen
Na de dood van haar grote zus mist Roosje haar heel erg. Ze maakt tekeningen van Pia om zich haar goed te kunnen herinneren en leest gedichtjes die zij op haar tiende van Pia cadeau kreeg. Kan ze het raadsel van Pia's opdracht aan haar ontcijferen? Prentenboek met veelzeggende portretten in kleur en in zwart-wit. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dood, Rouwproces, Tekenen
Titel
Een raadsel voor Roosje
Auteur
André Sollie
Verteller
Heidi Van Eetvelt  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
00:26:22
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Een raadsel voor Roosje

Een raadsel voor Roosje (9+) is helemaal een André Sollieboek. Het is een gevoelig verhaal over doodgaan en verweesd achterblijven, met prachtige, artistieke tekeningen en schilderijtjes en met versjes erbovenop. De schrijver/dichter/illustrator speelde al zijn troeven uit. Het boek zit slim in elkaar en vraagt ook behoorlijk wat slimmigheid van de jonge lezer, ook wegens de soms mysterieuze gedichten.

Op de openingspagina word je meteen geconfronteerd met het probleem waarmee Roosje worstelt: een onafgewerkte kindertekening in kleurpotlood die een half meisjeshoofd voorstelt met rare, kriebelige haren, één oog en een lijf van niks. "Een portret van Pia, het lukt haar nooit." En haar "weer levend" tekenen kan al helemaal niet. Bladzijden en tien tekeningen lang maak je het moeizame scheppings- en verwerkingsproces mee. Roosjes oudere zusje Pia is een jaar eerder doodgegaan, zo blijkt. Het schrift met versjes dat ze Roosje voor haar tiende verjaardag gaf, wordt de rode draad d…Lees verder

Dubbel portretje

Een meisje probeert een portret te tekenen van haar dode zusje. Met dat uitgangspunt maakte André Sollie een prentenboek waarin beeld en tekst wonderbaarlijk samengaan.

Wat niet gezegd wordt,
is minstens zo belangrijk als
wat geschreven staat

André Sollie is een artistieke duizendpoot: hij begon zijn carrière in de jaren zeventig als illustrator, en heeft zich sindsdien laten opmerken als dichter, auteur van adolescentenliteratuur, prentenboeken en columns. Tot nu toe waren zijn grootste successen Wachten op Matroos , waarvan hij de tekst en Ingrid Godon de illustraties verzorgde' en Dubbel Doortje . Wachten op Matroos is uitgegroeid tot een klassieker, werd bekroond met een Gouden Griffel, maar is om een onverklaarbare reden niet langer in druk. Met Een raadsel voor Roosje heeft André Sollie de klasse van dit meesterwerk geëvenaard.
In de beste prentenboeken ontstaat er een dialoog tussen de illustraties en de tekst: de woorden en de beelden kunnen elkaar aanvullen, versterken, nuanceren, zelfs tegenspreken. In weinig prentenboeken hebben de illustraties zo'n belangrijke draagkracht voor het verhaal als in Een raadsel voo…Lees verder

Roosje mist haar veel te vroeg gestorven grote zus Pia erg. Ze probeert haar zus te tekenen en gebruikt allerlei technieken, maar het wil niet lukken om haar zus goed op papier te zetten. Toen Roosje tien jaar werd, kreeg zij van Pia een schrift met daarin tien versjes. Kort daarna stierf haar zus en heeft ze er nooit meer ingekeken. Nu leest ze de gedichten opnieuw en ook de raadachtige opdracht voor in het schriftje. “Een uit een. Tien uit tien. Roosje zal het zien. Een raadsel voor Roosje. Van je grote zus, Pia”. Roosje weet het raadsel te ontrafelen en daardoor hoe zij zich haar zus moet herinneren. Schitterend geschreven boek over de verwerking van de dood van een geliefd iemand. Het verhaal in woord en beeld is heel goed gestructureerd met een goed volgehouden spanningsboog, waarbij de prachtige portretten die Roosje maakt naadloos aansluiten bij de tekst (en allerlei illustratietechnieken de revue passeren). De emoties van Roosje worden zeer invoelbaar uitgewerkt. De zoektocht …Lees verder

Een raadsel voor Roosje

Door het maken van tekeningen probeert Roosje de dood van haar zus Pia te verwerken. Ze wil zo graag een portret van haar maken, maar het lukt haar niet. Roosje begint te bladeren in een schrift dat ze van Pia gekregen heeft voor haar tiende verjaardag. Uit de losse versjes kan Roosjes niets opmaken. Tot ze haar gezichtspunt verandert en zich ten volle inleeft in haar zusje. Ineens blijken de versjes veel meer dan losse woorden. Op een erg tedere manier krijgt Sollie het verdriet van een kind als het ware op papier. Eenvoudig, maar poëtisch, met elk woord zo geschreven dat het op zijn plaats valt. Geïllustreerd alsof het hoofdpersonage eigenhandig voor de illustraties heeft gezorgd. Enige minpuntje (als je dat zo kunt noemen): wat het verhaal betreft, blijf je als lezer wat op je honger zitten. Maar soms is een verhaal dat je verder afmaakt in je hoofd zeker zoveel waard als datgene wat geschreven staat.


Over André Sollie

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Biografie

Sollie voltooide een grafische opleiding aan Sint-Lukas in Brussel en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor de Stipkrant, een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Grif…Lees verder op Wikipedia