Daisy
Nederlands

Vriendendienst

Aleid Truijens (auteur), Marie-José Rooseboom (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 16647
Speelduur: 3:59
Luisterfragment Aanvragen
Tijdens de vier weken in Spanje waarin ze met zijn allen een huis gaan opknappen, rakelt een groepje jeugdvrienden herinneringen op.
Titel
Vriendendienst
Auteur
Aleid Truijens
Verteller
Marie-José Rooseboom  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2007
1 cd
Speelduur
3:59:42
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Besprekingen

Na haar positief ontvangen debuut ‘Geen nacht zonder’ (2004) vertelt Truijens (1955) in haar tweede, dunne roman het verhaal van een vriendengroep. Een voor een worden ze vijftig en plotseling kopen twee van hen een huisje in Spanje voor een zorgeloos vervroegd pensioen. De verteller Joris raakt daar lichtelijk door van slag. Tijdens de vier weken in Spanje waarin ze met z’n allen het huis gaan opknappen, rakelen de vrienden herinneringen op. Een van de vrienden heeft op jonge leeftijd zelfmoord gepleegd, en het blijkt dat de achtergeblevenen deze gebeurtenis nog steeds allemaal met zich meedragen. Het hoe en waarom hebben ze nooit met elkaar besproken. Alle onderlinge verhoudingen worden duidelijk, soms zijn ze aan het onwaarschijnlijke grenzend, en de personages krijgen geleidelijk meer kleur en inhoud. Dat weet de auteur knap te bewerkstelligen. Haar schrijfstijl is heel plezierig en helder. Hoewel haar plot wat dunnetjes is, heeft de auteur een bijzondere vertelkracht waardoor je …Lees verder

Over Aleid Truijens

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Kennisland

Aleid Truijens (Amsterdam, 22 december 1955) is een Nederlands auteur en publiciste.

Ze werkt sinds 1996 als redacteur en columniste voor de Volkskrant. In 2003 kreeg Truijens een subsidie voor het schrijven van een biografie van F.B. Hotz die ze in 2011 publiceerde. Daarvoor werkte ze onder meer als kunstredacteur bij het weekblad Elsevier en bij NRC Handelsblad. Ook was ze actief als docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht en aan de Universiteit Leiden. Zij heeft als bestuurslid zitting in het Bestuur van de Van Bijleveltstichting en is mede initiatiefneemster van de Joost Zwagerman Essay Prijs.

Naast haar werk werkte zij ruim zeven jaar aan de biografie van Hella Haasse. Deze werd in 2022 uitgegeven onder de titel “Leven in de verbeelding”.

Bibliografie