Daisy
Nederlands

D-Day

Alan Gratz (auteur), Carla Hazewindus (vertaler), Mark Vermaerke (verteller)

Mijn Luisterpunt

Daisy-boeknummer: 28339
Speelduur: 7:14
Luisterfragment Aanvragen
De auteur richt zijn pijlen op een heel bijzondere periode van de Tweede Wereldoorlog, namelijk de dag dat de geallieerde troepen aankwamen in Normandië. Een van de grootste militaire operaties ooit, waarbij landen van over de hele wereld hun krachten bundelden om een grootse aanval in te zetten op de Duitse Bezetter. Vanuit verschillende personages beschrijft hij hoe zij deze dag ervaarden.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
D-Day
Auteur
Alan Gratz
Vertaler
Carla Hazewindus
Verteller
Mark Vermaerke  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Allies
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2019
1 cd
Speelduur
7:14
Oorspr. uitgever
Kluitman
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Besprekingen

D-Day, 6 juni 1944. Zes jonge helden wagen hun leven om Euopa te bevrijden van de Duitsers. Het betreft o.a. de Amerikaanse soldaat Dee (16) die in de boot zit richting Franse kust en doodsbang is dat hij het niet overleeft, de Canadese parachutespringer James, de Franse actrice en spionne Samira en twee militair verpleegkundigen die worden veroordeeld, hij door zijn huidskleur en zij door haar geslacht. Alle personages vechten voor hun leven. Een momenteel actueel verhaal doordat nu, in 2020, wordt herdacht dat 75 jaar geleden de deelnemers aan de geallieerde invasie in Normandië de Duitse agressor letterlijk en figuurlijk te lijf gingen. Met een zeer goed voorbereide maar uiterst riskante militaire actie werd D-day één van de belangrijkste dagen uit de wereldgeschiedenis. Door de onvoorstelbare moed, durf en volharding van deze, veelal jonge, militairen, die het vaak niet overleefden, werd een groot deel van Europa bevrijd. Dit zeer boeiende en spannende verhaal illustreert de gebeu…Lees verder

D-Day

Dat de dag van de invasie van de geallieerden naderde, wisten de Fransen wel. Op 6 juni 1944 vlak na middernacht was het zover. Dat had Monique niet zien aankomen toen ze nog snel haar badpak ging halen op het strand waar ze het gisteren had laten liggen. Na zich uren schuil te hebben gehouden, durft ze het toch aan om gewonde soldaten te helpen. Het is iets wat als vrouw verboden was om te doen. Net zoals het voor hospik Henry verboden is om blanke soldaten te verplegen.De Canadese James is die nacht als parachutespringer gedropt. Hij vraagt zich af wat hij hier in godsnaam doet.

Ondertussen is de moeder van de Frans-Algerijnse Samira ontvoerd door de Duitsers. Ze moet het nu in haar eentje zien te redden. Gelukkig kan ze goed acteren en besluit ze haar talent in te zetten voor het verzet.

De Brit Bill wil niets liever dan in de voetsporen van zijn vader treden die gevochten heeft in de Eerste Wereldoorlog. In Bayeux geraken en dan doo…Lees verder

Suggesties